Nie je betón ako betón

0
stairs, stone, grass
Photo by Jazella on Pixabay

Možno si poviete, že čo už nové sa dá dozvedieť o takej všadeprítomnej veci, akou je betón. No na betóne je, okrem jeho histórie a „všadeprítomnosti“, zaujímavé možno práve to, aký je univerzálny. Môžete si ho vyrobiť aj sami, môžete si ho kúpiť hotový, no ak niečo staviate, rekonštruujete, alebo len chcete niečo vylepšiť, môžete si hotové betónové výrobky aj kúpiť. A nemusia to byť len obrubníky a dlažby.

Čo je vlastne betón a kedy vznikol

Vo väčšine poučiek nájdeme, že sa skladá z vody, minerálnych zložiek, teda piesku, cementu a štrku, farbiacich pigmentov a zušľachťujúcich prísad. Keď ich zmiešame v správnom pomere, vznikne nám homogénna zmes, ktorá sa po zatvrdnutí stane betónom, teda požadovaným výsledným produktom. Takto to vlastne, s malými obmenami, funguje už od antiky, kedy bol objavený v starom Ríme. Rimania doň pridávali, namiesto cementu, aj sopečný popol a kamene – takéto betónové zábrany stoja vo vodách Stredozemného mora dodnes. Zaujímavé je, že na ich výrobu používali morskú vode a čím dlhšie boli v mori, tým pevnejšími sa stávali. Bohužiaľ, receptúra na túto zmes sa nezachovala.

Univerzálny stavebný materiál

Viac ako dvetisícročné now-how, kolíska jeho vzniku, no predovšetkým jeho úžitkové vlastnosti dopomohli betónu k jeho masovému rozšíreniu po celom svete. Je výborne spracovateľný, nehorľavý, pevný, je ho možné opravovať, ba dokonca aj recyklovať. V kombinácii s oceľovou výstužou tvorí tzv. železobetón, čo je vlastne kompozitný materiál s ešte lepšími vlastnosťami, ktoré ho predurčili na použitie v moderných náročných stavbách. Dá sa bez problémov dopraviť na akúkoľvek stavbu, no je možné využiť aj hotové výrobky, tzv. betónové prefabrikáty, pomocou ktorých je možné proces výstavby extrémne zjednodušiť a urýchliť.

Nosné a nenosné prefabrikáty

Medzi nosné betónové prefabrikáty patria napríklad šalovacie a murovacie tvárnice. Používajú sa na rýchlu výstavbu plotov, priečok a obvodových múrov stavieb. Predstavujú jednoduchý a efektívny spôsob výstavby občianskych, obytných i priemyselných stavieb. Je možné ich omietnuť, sú jednoducho opracovateľné dobre poslúžia aj neomietnuté. Medzi nenosné prefabrikáty s betónu radíme dlažby, obrubníky, rôzne žľaby a skruže, ale aj ploty a vodomerné šachty. Skrátka, z betónu sa už dnes dá vyrobiť všetko, čo potrebujeme k výstavbe domu, záhradných stavieb, bazéna, cesty, kanála, ale i fabriky – so všetkým, čo k tomu patrí.

Nie je betón, ako betón

Lepšie povedané, nie je výrobca, ako výrobca. Platí staré osvedčené pravidlo, že nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci. V prípade stavby akéhokoľvek druhu, veľkosti a rozsahu, to platí minimálne dvojnásobne. No nie všetko, čo je kvalitné, musí byť aj drahé. Oblasť betónu a jeho využitia pri výstavbe sa neustále vyvíja, čo si vyžaduje adekvátnu reakciu výrobcov. Tí, ktorí sú na trhu už dlhšie a sú v tejto oblasti „zavedení“, veľmi dobre vedia, čo to znamená: neustála kontrola kvality výrobkov, vývoj a výroba nových prefabrikátov, inovovanie jestvujúcich, pružná výroba a distribúcia, rozumná cenová politika. No v neposlednom rade poctivé budovanie značky, ktorá musí v konkurencii obstáť.

Prefabetón Diviaky

Spoločnosť Prefabetón Diviaky vznikla v roku 1991 privatizáciou štátnej prevádzky Prefa Martin. Zabezpečuje pre svojich zákazníkov výrobu a dopravu , betónových zmesí, betónu a výrobkov z betónu.  Sortiment obsahuje rôzne betónové prefabrikáty, panely, vodomerné šachty, betónové skruže, regulačné a úložné žľaby, betónové dlažby, betónové pätky, betónové ploty, tvárnice, obrubníky a ďalšie produkty z betónu. Jej pôsobnosť zahŕňa celé územie Slovenska. Pre zákazníkov tiež zabezpečuje dopravu všetkých produktov z betónu a betónových zmesí na miesto určenia. Súčasťou ponuky je aj predaj stavebných materiálov, potrieb pre stavbárov a sortiment farby – laky. Zaoberá sa aj produkciou betónových výrobkov na zákazku podľa špecifických požiadaviek zákazníkov.

KONTAKT

PREFABETÓN-DIVIAKY
ul. 1. mája 33
039 01 Turčianske Teplice

Telefón:
+421 43 492 0030
+421 903 511 869
+421 903 280 643

E-mail na helpdesk: info@prefabeton.sk

www.prefabeton.sk

- Reklama -