Utečenci zo Sýrie majú novú trasu. Cez Rusko do Nórska. Chcú ich však rovno deportovať, vraj im nič nechýba

0
Ilustračné foto: utečenci (Autor: SITA)

Táto trasa síce znamená veľkú okľuku, v porovnaní s plavbou cez Stredozemné more je však pre utečencov omnoho bezpečnejším spôsobom, ako sa dostať do Európy, konštatuje Reuters.

Od nasledujúceho týždňa začne severský štát s vracaním tých Sýrčanov, ktorí pred vstupom do Nórska žili dlhší čas v Rusku.

,,Niektorí ľudia, ktorí prechádzajú cez hraničný priechod Storskog, žili predtým dlhý čas v Rusku a majú tam povolenie na pobyt. Takže neutekajú pred vojnou, núdzou či hladom,” povedal v stredu v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu NRK nórsky minister spravodlivosti Anders Anundsen.
,,V Rusku mali bezpečné miesto na život. S Ruskom sme mali dohodu o vracaní a mali by sme ju využiť,” dodal Anundsen, ktorý je členom protiimigračnej Pokrokovej strany.

Nórsky minister zahraničných vecí Börge Brende riešil túto záležitosť v telefonáte s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom v stredu večer. ,,Požiadal som ho, aby ma informoval, čo (Lavrov) považuje za dôvody,” povedal Brende dnes ráno pre NRK. ,,Aký typ víz mali v Rusku. Na aký dlhý čas mali (utečenci) pobyt?”

O novej trase, používanej migrantmi utekajúcimi pred občianskou vojnou v Sýrii do Európy cez polárnu oblasť, písal koncom augusta britský denník Guardian. Z ďalekých severných území Ruska sa podľa jeho zistení títo migranti nechávajú do Nórska prevážať v ruských autách, čo je
Guardian vtedy informoval o využívanej možnosti prechodu do Nórska cez pomerne neznáme mestečko Kirkenes na severe krajiny pri hraniciach s Ruskom, vzdialenosť približne 4 000 kilometrov od Damasku.
Nórsko nie je síce členom Európskej únie, ale patrí do schengenského priestoru.

- Reklama -