Jarjabkovi v Kiskovom prejave chýbalo nadšenie a šťava

    0
    Dušan Jarjabek (Autor: TASR)

    “Chýbal mi absolútne slávnostný charakter. Pri 25 rokoch SR bolo treba povedať čosi iné ako len suché konštatovania, pozitívne alebo negatívne, pohladkanie či pohanenie. To bolo málo. Pán prezident mal hovoriť o úspešnom príbehu Slovenska za 25 rokov,” myslí si Jarjabek, podľa ktorého máme prezidenta republiky, o ktorom ani nevieme, či tento štát pred 25 rokmi chcel.

    “Veď hovoriť o tom, aké je zdravotníctvo, školstvo, aký bol rok 2017 pri 25. výročí, je strašne málo. V každom prípade mal byť prejav oveľa slávnostnejší, mal byť oveľa konštatačnejší a hlavne mal v tomto zmysle istým spôsobom aj podporiť občanov SR,” povedal poslanec.

    Pozastavil aj nad časťou prejavu, v ktorej prezident hovoril o arogancii moci

    “Hovoril o nej tak, akoby sa jeho netýkala,” myslí si Jarjabek, ktorý pripomenul, že prezident len nedávno vymenoval ústavných sudcov.

    “Pán prezident hovoril aj o boji proti tomu, čoho sa bojíme. Nebojíme sa toho práve z istého pocitu sebazáchovy, sebazáchovy národných záujmov štátu, v ktorom žijeme 25 rokov a slávnostne si pripomíname jeho úspešný príbeh? Kde žije pán prezident, v akom štáte, keď si tieto veci neuvedomuje?” spýtal sa Jarjabek.

    Kiska by si podľa neho mal brať príklad z prezidentov iných krajín, napríklad USA, Francúzska, Poľska či Maďarska, ktorým je národné cítenie v rámci vlastného štátu blízke.

    “Ja som tu cítil len veľkú dávku občianskeho internacionalizmu, aby som to povedal veľmi slušne,” uzavrel Jarjabek.

    “Presne pred 25 rokmi sa zo Slovenska stala samostatná republika. Tým sa naplnila vízia Slovenskej národnej strany (SNS), ktorá bola iniciátorom a dlhodobo sa usilovala o samostatnosť nášho Slovenska,” uviedol v reakcii na prezidentov príhovor predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

    Súhlasí s hlavou štátu, že príbeh Slovenskej republiky je silným a úspešným príbehom. “Som rád, že dnes to priznávajú aj tí, ktorí vystupovali proti samostatnosti Slovenska,” dodal.

    Podľa Bernaťáka sa vyskytli aj chyby, nie všetko bolo a je dokonalé a je veľa vecí, ktoré je potrebné zlepšiť v rôznych oblastiach fungovania nášho štátu.

    “Rovnako aj mňa mrzí skutočnosť, že sme v parlamente svedkami malicherných politických škriepok a až nedôstojného správania sa a urážok, ktoré nič nevyriešia,” konštatoval poslanec, podľa ktorého agresivita nahrádza riešenia, stráca sa vzájomný rešpekt, úcta a súdržnosť.

    “Ale môžeme však spokojne povedať, že naša Slovenská republika je hrdým štátom a našou úlohou bolo a aj bude cieľavedomé upevňovanie slovenskej štátnosti s prízvukom na nadviazanie hlbokých historických odkazov,” uzavrel Bernaťák.

    Podľa podpredsedu Národnej rady SR Andreja Hrnčiara (Most-Híd) bol prezidentov prejav vyvážený.

    “Pán prezident správne pomenoval najdôležitejšie udalosti z histórie Slovenska,” uviedol podpredseda parlamentu, ktorý s prezidentom súhlasí, že po 25 rokoch je naša krajina lepším miestom pre život.

    “Som presvedčený, že to ide k lepšiemu. Mňa v prejave nič nevyrušilo,” uzavrel Hrnčiar.

    - Reklama -