Traja talianski poslanci ignorovali zákaz. Vstúpili na loď s migrantmi, ktorých Salvini nechce nechať vylodiť

    0
    Loď talianskej pobrežnej stráže sa plaví pri záchrannej lodi mimovládnej organizácie Sea-Watch pri pobreží Sicílie, neďaleko Syrakúzy 25. januára 2019. (Autor: TASR)

    Poslanci a starosta si chceli predovšetkým urobiť obraz o stave 13 maloletých migrantov, ktorých taliansky minister vnútra Matteo Salvini nechce nechať vylodiť, hoci o to požiadal súd pre mladistvých v Catanii. Na palubu lode plaviacej sa po vlajkou Holandska vstúpili aj niekoľkí ľudskoprávni aktivisti, ktorí priniesli lieky a potraviny.

    “Problém prisťahovalectva nie je šou alebo skúška sily, ale musí byť riešený zodpovedne na európskej úrovni. Nemôžu byť ohrozené ľudské životy,” povedala poslankyňa konzervatívnej strany Forza Italia a bývalá ministerka pre záležitosti žien Stefania Prestigiacomová.

    Riccardo Magi, poslanec strany Piu Europa, spravodajskej televízii SkyTG24 povedal, že migranti na lodi sú vyčerpaní, natlačení na ploche 25 metrov štvorcových a majú prístup len k jednej toalete. Salvini v reakcii obvinil poslancov z “porušovania talianskych zákonov a podpory nelegálneho prisťahovalectva” a avizoval, že podá žalobu na posádku lode Sea Watch 3, pretože ignoruje nariadenia pobrežnej stráže a ohrozuje životy migrantov.

    Ochotu postarať sa o 47 migrantov deklarovala Konferencia biskupov Talianska (CEI) i niektorí obyvatelia Syrakúz. Stovky občanov demonštrovali v  sobotu za vylodenie migrantov na Sicílii. Migrantov posádka zobrala na palubu 19. januára pri pobreží Líbye.

    - Reklama -