Obvinili prvého z Čechov, ktorí schvaľovali teror v mešitách na Novom Zélande

    0
    Kvety položené pri pamätníku na pamiatku obetí streľby v dvoch mešitách na Novom Zélande (Autor: TASR)

    Informáciu potvrdil Deníku N štátny zástupca Martin Bílý z Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe. Polícia začala vyšetrovať aj ďalšie štyri príspevky na internete, týkajúce sa útokov z 15. marca.

    Mohlo v nich tiež ísť o zločin podpory a propagácie terorizmu. Zatiaľ nie je rozhodnuté, či sa začne aj trestné stíhanie. Pražskí policajti sa zaoberajú celkovo až vyše 30 prípadmi schvaľovania útokov na sociálnych sieťach.

    Nenávistné komentáre zaplavili český internet hneď po samotných útokoch. Rieši ich Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), pod ktorú patrí kyberkriminalita. NCOZ zatiaľ informácie analyzuje a vyhodnocuje.

    Nekompromisný postup voči ľuďom, ktorí schvaľovali teroristické útoky na novozélandské mešity, sľubovali tiež český policajný prezident Jan Švejdar a minister vnútra Jan Hamáček.

    Za útoky na mešity v Christchurchi je zodpovedný 28-ročný austrálsky pravicový extrémista Brenton Tarrant, ktorý celú akciu natáčal a naživo streamoval.

    Tarrant je momentálne vo vyšetrovacej väzbe v jedinej väznici s najprísnejším režimom na Novom Zélande – v meste Auckland.

    Je obvinený zo zabitia 51 ľudí a z pokusu o vraždu ďalších 39. Počet obetí útoku stúpol z 50 na 51 začiatkom mája, keď v nemocnici podľahol zraneniam turecký občan.

    - Reklama -