Prezident Áder: Mnohé sny Maďarov sa už naplnili

    0
    János Áder (Autor: TASR)

    Pred budovou parlamentu zložilo prísahu takmer 140 dôstojníkov maďarskej armády. Áder v prejave podotkol, že mnohí z nich sa narodili po roku 1989, a sú teda mladší než sloboda, ktorú Maďari v uvedenom roku získali späť. 

    Najvyšší maďarský predstaviteľ vyzval dôstojníkov na ochranu obdobia slobody vybojovanej pred 30 rokmi.

    “Vďaka buď nášmu prvému kráľovi, jeho nasledovníkom a všetkým Maďarom, ktorí vybudovali slobodu a bezpečnosť v tejto domovine,” dodal Áder.

    Oslavy zakladateľa uhorského štátu sa konajú už od začiatku uplynulého víkendu po celom Maďarsku i v krajinách, kde žijú komunity Maďarov.

    V Budapešti vyvrcholia oslavy večer na Dunaji tradičným ohňostrojom.

    Prvý ohňostroj usporiadali v Budapešti na výročie založenia štátu v roku 1927 a odvtedy je každoročne hlavnou atrakciou štátneho sviatku Maďarov. Výnimkou bolo desať rokov nasledujúcich po revolúcii v roku 1956.

    Nad Dunajom v okolí parlamentu sa predpoludním bude konať hodinová prehliadka lietadiel a vrtuľníkov maďarských ozbrojených síl.

    Budapešťanom a návštevníkom hlavného mesta pripravili organizátori od soboty opäť gastronomický festival Ulica maďarských chutí a Slávnosť remesiel na budínskej strane Dunaja.

    Svätý Štefan I., pôvodným menom Vajk, bol v období rokov 995-997 kniežaťom Nitrianskeho kniežatstva, v rokoch 997-1000 veľkokniežaťom Uhorska a od roku 1000 do roku 1038 prvým kráľom Uhorska.

    Zomrel 15. augusta 1038 a 20. augusta 1083 ho vyhlásili za svätca.

    - Reklama -