Je zdrvená. Trump svojou politikou rozhneval laureátku Nobelovej ceny

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Som zdrvená, že sa Amerika otáča chrbtom k hrdej histórii vítania utečencov a imigrantov – ľudí, ktorí pomáhali vybudovať vašu krajinu, pripravených pracovať tvrdo výmenou za spravodlivú šancu na nový život,” uviedla vo vyhlásení.
    Trump v piatok podpísal príkaz, ktorým pozastavil na 120 dní americký utečenecký program. Súčasne zakázal na 90 dní všetky vstupy do USA z krajín, ktoré vyvolávajú obavy v súvislosti s terorizmom. Trojmesačný zákaz sa podľa ministerstva zahraničných vecí vzťahuje na Irak, Sýriu, Irán, Sudán, Líbyu, Somálsko a Jemen. Špecificky tiež zakázal vstup do USA akýmkoľvek sýrskym utečencom, kým nerozhodne, či je bezpečné ich prijať – respektíve kým nebude utečenecký program upravený tak, aby zabezpečil, že neohrozia národnú bezpečnosť.

    “Trump zatvára dvere pred deťmi, matkami a otcami prchajúcimi pred  násilím a vojnou” a deti sýrskych utečencov vyčleňuje, aby ich diskriminoval, dodala. 

    “V týchto časoch neistoty a  nepokojov vo svete vyzývam prezidenta Trumpa, aby sa neobracal chrbtom k najbezbrannejším deťom a rodinám vo svete,” dodala.

    Jej vyhlásenie zverejnila na Facebooku jej nadácia, ktorá uplatňuje vzdelávacie programy zahŕňajúce snahy zamerané na vzdelávanie detí sýrskych utečencov. 

    V minulom rozpočtovom roku USA prijali 84.995 utečencov, z toho 12.587 zo Sýrie. Predchádzajúci prezident Barack Obama stanovil hornú hranicu pre utečencov v tomto rozpočtovom roku na 110.000. Trump podľa jeho písomného príkazu to plánuje znížiť na 50.000.

    - Reklama -