Španielsko: Sánchezovi socialisti sa dohodli s liberálnou stranou Ciudadanos

    0
    Španielský kráľ Filip VI. (Autor: SITA)

    Líder socialistov Pedro Sánchez tak teraz môže rátať s 90 poslaneckými mandátmi, ktoré v decembrových voľbách získala jeho strana, ako aj ďalšími 40 kreslami Ciudadanosu. V 350-člennej dolnej komore španielskeho parlamentu však napriek tomu stále disponuje iba menšinou.

    Sánchezovu vládu naopak určite nepodporí najsilnejšia konzervatívna Ľudová strana (PP), ktorá vo voľbách získala 123 kresiel. Prišla však o parlamentnú väčšinu a jej lídrovi Marianovi Rajoyovi sa následne nepodarilo získať dostatočnú podporu iných strán. Kráľ Filip VI. tak začiatkom tohto mesiaca poveril zostavením vlády práve Sáncheza.

    Ľavicová strana Podemos, ktorá vo voľbách skončila ako tretia so ziskom 69 parlamentných kresiel, pred časom avizovala, že Sáncheza podporí len vtedy, ak neuzavrie dohodu s Ciudadanos. Socialisti plánujú ešte dnes v rokovaniach pokračovať, pričom dúfajú, že sa im s Podemosom podarí dohodnúť.
    Dohodu s Ciudadanos dnes Socialisti uzavreli po tom, ako sa dohodli na viacerých reformách, ktoré by ich spoločná “reformná a pokroková vláda” uskutočnila. Či by takáto dohoda mohla ohroziť prípadnú spoluprácu s Podemosom, Sánchez komentovať odmietol.

    - Reklama -