Utečenci zneužívali rýchlu zdravotnú pomoc. Úrady už upravili pravidlá

    0
    Utečenci sa presúvajú po poli v Slovinsku. (Autor: SITA)

    “Objavilo sa niekoľko prípadov zneužitia. Na miesto dorazila po zavolaní o pomoc posádka, ale ukázalo sa, že nikto na mieste zranený alebo chorý nie je,” potvrdila pre denník Právo hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Petra Effenbergerová.

    Volajúci napríklad vykreslil závažný stav svojho dieťaťa alebo svoj a sanitka okamžite vyrážala do utečeneckého tábora. Pri príchode posádky sa ale nikto k telefonátu nehlásil, všetci popierali, že by lekára volali, a záchranári márne hľadali vymyslených pacientov.
    Pretože sa tieto prípady opakovali, museli sa podľa toho záchranári zariadiť, aby nejazdili posádky so zásahovými vozidlami či sanitkou zbytočne a zdravotníci neboli blokovaní.

    “Ak prijímame číslo z detenčného zariadenia a volá tamojší personál, potom sa pravidlá nemenia, a ak ide o závažnú situáciu, vyrážame,” poznamenala hovorkyňa. “Pokiaľ ale volajú samotní klienti, potom musia operátori zavolať späť do zariadenia a overiť situáciu u personálu, či je tvrdenie pravdivé,” dodala Effenbergerová.

    Bez pomoci pritom utečenci nie sú. V utečeneckom zariadení je stála služba a migranti majú možnosť byť ošetrení priamo na mieste, prípadne ich personál s policajným sprievodom preváža do nemocnice v meste Mladá Boleslav, napísali Novinky.cz.

    - Reklama -