Zase budeme cvakať u lekárov? Môže vraj za to prezident, myslí si minister

    0
    Viliam Čislák, Minister zdravotníctva SR (Autor: SITA)

    “Žiaden lekár si nesmie pýtať od pacienta peniaze za to, že ho lieči a zároveň nemôže poskytovanie zdravotnej starostlivosti podmieňovať vyberaním akéhokoľvek poplatku,” uviedol Čislák.

    Zákon je preto podľa rezortu zdravotníctva jasný. “Podanie prezidenta Andreja Kisku však nie je. Z jeho dnešného rozhodnutia by sa dalo predpokladať, akoby chcel poplatky pre pacientov vrátiť späť. Ak by totiž začal platiť predošlý zákon, pacienti by opäť v ambulanciách platili nezmyselné poplatky za energiu, pohár vody, úsmev lekára a podobne,” skonštatoval minister. “Táto situácia mi tak trochu pripomína kopírovanie rétoriky opozície a to ma mrzí,” uviedol.

    Prezident sa podľa Čisláka k zdravotníctvu vyjadroval už neraz. “Vie, že na ministerstve sú odborníci kedykoľvek plne k dispozícii jemu aj jeho spolupracovníkom, aby sme spoločne riešili akékoľvek otázky. Som presvedčený, že by bolo oveľa rozumnejšie sadnúť si za spoločný stôl a ak sú nevyjasnené otázky, hľadať na ne spoločné riešenie. Konštruktívnej diskusii sme sa nikdy nebránili a ja som bol vždy ten, kto ponúkal priestor na diskusiu. Ak existujú v prezidentskej kancelárii zásadné argumenty na zmenu zákona, mohli byť už rozpracované, ak by nám boli v čase legislatívneho procesu predostreté,“ uviedol Čislák.

    Minister vyhlásil, že práve vláda Roberta Fica po “viac ako desaťročí výraznej kreativity niektorých lekárov v oblasti poplatkov zrušila ich vyberanie v zdravotníctve”.

    Prezident podaním na Ústavný súd SR (ÚS) napadol ustanovenie zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Podľa jeho právneho názoru ustanovenie nie je v súlade s Ústavou SR, ktorá garantuje práva občana na zdravotnú starostlivosť a ochranu pacienta. Navrhuje ÚS, aby zrušil napadnuté ustanovenia týkajúce sa poplatkov pacientov v ambulanciách pre neústavnosť. Súčasne podal návrh na pozastavenie účinnosti, kým ÚS nerozhodne vo veci samej.

    Prezident dnes uviedol, že NR SR prelomila jeho veto a zákon napriek jeho výhradám opätovne schválila a 28. marca bol zverejnený v Zbierke zákonov a nadobudol účinnosť. Prezident poukázal na skutočnosť, že zákon je nejednoznačný, zle pripravený a nepredchádzala mu žiadna analýza vyberania úhrad od pacientov. Tento zákon podľa neho spôsobil chaos a vlnu nových úhrad.

    Ministerstvo však s Kiskovým pohľadom nesúhlasí. Podľa neho, po účinnosti nového zákona, ktorý zakazuje akékoľvek poplatky, má rezort výrazne menej sťažností od občanov. Aj preto minister nepovažuje za opodstatnené kroky prezidenta a jeho snahu vrátiť poplatky pre pacientov do ambulancií.

    - Reklama -