Európska komisia reaguje na nemecké obnovenie hraničných kontrol. Ak čakáte výčitky, aké schytalo Maďarsko pre plot, budete šokovaní

    0
    Ilustračné foto: vlajka Nemecka a vlajka EÚ (Autor: SITA)

    “Dočasné znovuzavedenie hraničných kontrol medzi členskými štátmi je výnimočnou možnosťou, ktorú jasne predvídal a ktorú zahŕňa Schengenský pohraničný kódex, a to v prípade krízovej situácie,” uviedla EK vo vyhlásení, citovanom tlačovou agentúrou Reuters.
    “Súčasná situácia v Nemecku je podľa všetkého práve tou situáciou, ktorej sa spomínané pravidlá týkajú,” dodala EK.
    Komisia v Bruseli tiež uviedla, že bude situáciu sledovať a cieľom bude návrat do normálnej situácie bez hraničných kontrol medzi členskými štátmi Schengenského priestoru.
    “Dnešné rozhodnutie Nemecka zdôrazňuje nutnosť, aby sa členské štáty EÚ dohodli na opatreniach, ktoré navrhla Európska komisia na zvládnutie utečeneckej krízy,” napísala EK vo vyhlásení.
    Predseda EK Jean-Claude Juncker, ktorý sa krátko pred zverejnením rozhodnutia nemeckej vlády rozprával s kancelárkou Angelou Merkelovou, vytváral nátlak na neochotné východoeurópske vlády podporiť návrhy komisie. Nemecko ich podporuje a spočívajú v tom, že uchádzačov o azyl si medzi sebou rozdelia krajiny po celej EÚ.
    Juncker sa dnes telefonicky rozprával tiež s maďarským, českým a slovenským premiérom a snažil sa prelomiť ich kolektívny odpor voči jeho plánu. V pondelok sa majú totiž v Bruseli stretnúť ministri vnútra EÚ a budú diskutovať o Junckerovom návrhu na prerozdelenie utečencov.
    Spomínaní východoeurópski lídri nesúhlasia s povinnými kvótami a argumentujú, že ich krajiny nemôžu prijať veľké počty prisťahovalcov. EÚ, Nemecko a ďalší predstavitelia na týchto lídrov zvyknú vytvárať nátlak aj varovaniami, že ak sa nebude realizovať pevný spoločný plán týkajúci sa migrantov, môže to rozvrátiť schengenský systém otvorených hraníc – a práve ten si v bývalých komunistických krajinách obzvlášť cenia.
    “Slobodný pohyb ľudí na základe Schengenskej dohody je jedinečným symbolom zjednotenia Európy,” napísala EK vo vyhlásení.
    “Druhou stranou mince je však to, že je lepšia spoločná správa našich vonkajších hraníc a väčšia solidarita pri zvládaní utečeneckej krízy. Práve preto je pondelňajšie mimoriadne stretnutie ministrov vnútra EÚ také dôležité. Teraz potrebujeme rýchly pokrok ohľadne návrhov komisie,” dodal výkonný orgán EÚ.

    - Reklama -