TEST KIA Cee´d: Zmeny, ktoré zaujmú

0
Moderný a prepracovaný vzhľad vynovenej KIA Cee´d. Foto: netcarshow.com

V roku 2006 vyšla zo žilinskej automobilky prvá generácia obľúbeného modelu Cee´d. V roku 2018 prišla na trh tretia generácia, ktorá teraz najnovšie prešla výraznými zmenami. Takže v žiadnom prípad nejde iba o “bežný” facelift. Na prvý pohľad je vidieť, že auto prešlo generálnou modernizáciou, pribudol vynikajúci nový motor a celkovo je spracovanie na vysokej úrovni.

Príťažlivý a moderný dizajn

Zadná časť zaujme najmä novými svetlami. Foto: netcarshow.com

K dispozícii sme mali na test verziu GT-Line. Má úplne prepracovaný nárazník s výraznými čiernymi vložkami. Maska dostala čiernu výplň a hliníkové lišty v tvare tigrieho nosa. Kapotu zdobí nové logo. Všetky svetelné funkcie sú teraz integrované do predných full-LED svetiel s matným pozadím a novou grafikou troch šípok. Aj preto zmizli z nárazníkov hmlovky. Zato tu nájdeme veľký sací otvor a hliníkové lišty evokujúce spojler. Auto pôsobí športovo čomu napomáhajú 17-palcové disky s diamantovým výbrusom aj čierne lišty podbehov. Nechýba väčší strešný spojler ani náznak difúzora. Škoda len falošných výfukov. No najväčšou vychytávkou GT-Line sú nepochybne neprehliadnuteľné zadné svetlá so 48 individuálnymi diódami a dynamickými smerovými svetlami. GT-Line tak pôsobí ešte autonómnejšie ako v minulosti. Zvlášť ak je lakovaný oranžovým odtieňom Orange Fusion.

Pôsobivý interiér

Moderný interiér je vhodnou kombináciou digitálnej i klasickej verzie. Foto: netcarshow.com

Výrazné zmeny zaznamenal aj samostatný interiér vozidla. Prekvapuje priam prémiovým spracovaním a hodnotnými materiálmi. Má kožou obšitým športovým splošteným volantom, saténovými a klavírnymi dekoráciami, čiernym stropom či špecifickým čalúnením, ktoré kombinuje textíliu s umelou kožou a kontrastným čalúnením.

Športové sedadlá poskytujú lepšiu bočnú oporu, no sú stále pohodlné. Pochvalu si zaslúži aj nastaviteľná lakťová opierka. Našťastie, verzia GT-Line sa ubránila digitálnemu kokpitu, hoci Ceed ho mať môže. Pred sebou máte naďalej dva nádherné tubusy s analógovým rýchlomerom a otáčkomerom. Ostatné údaje sú sústredené v centrálnom farebnom TFT displeji. Infotainment Uvo Connect má takmer 11 palcový displej s rýchlou reakciou a krásnou grafikou. Príjemne ma prekvapilo, že digitalizácia v tomto prípade nepokročila, aj čo sa týka ovládania klimatizácie a viacerých ovládačov funkcií vozidla. Takže ovládanie je jednoduché a rýchle.Auto prekvapilo aj vnútorným priestorom. Je dostatočne veľký a aj kufor je podobný. Má objem takmer 400 litrov, čo je na nižšiu strednú triedu naozaj slušné. Po sklopení operadiel zadných sedadiel získate takmer rovnú plochu s objemom úctyhodných takmer 1 300 litrov.

Úsporný agregát

Mild hybridná verzia sa podieľa na prekvapujúcom znížení spotreby. Foto: netcarshow.com

Testovali sme auto s motorom s objemom 1,5 litra Smartstream. Je to úplne nový motor s mild hybridnou sústavou využívajúci 48 voltovú elektrickú sústavu. Motor využíva vyriabilné časovanie ventilov a nízkotlakovú recirkuláciu výfukových plynov. Pohonná jednotka má výkon 118 kW. Má ostrejší zvuk a do interiéru vďaka účinnému tlmeniu neprenikne takmer žiadny rušivý hluk. Auto spĺňa športového ducha a tí, ktorí radi jazdia rýchlo a spoľahlivo, si prídu na svoje. Najmä ak využijete režim Sport páčkami pod volantom. Motor je potom dynamickejší a agilnejší. So sedemstupňovou automatickou prevodovkou je jazda naozaj príjemná a pohodlná. Priemerne sme spotrebovali na sto kilometrov 6,4 litra benzínu, ale pri ekonomickej jazde dokážete podliezť aj hranicu 6 litrov. Nezávislé zavesenie zadných kolies prispieva k zlepšeniu jazdných vlastností. Podvozok je vynikajúci a pripomína takmer autá prémiového segmentu. Nová KIA Cee´d je doslova skvostom medzi “konkurenciou” v nižšej strednej triede. Cena nami testovaného vozidla je 26 630 eur a treba dodať, že má všetko, aby ste získali pohodlné, rýchle a pritom krásne auto. Táto generácia sa skutočne vydarila.

KIA Cee´d SW patrí k najkrajším v triede rodinných vozidiel. Foto: netcarshow.com

To isté, len dlhšie

KIA Cee´d vo verzii kombi, oficiálne známe pod skratkou SW, je vlastne predĺženou verziou “krátkeho” modelu. Mali sme k dispozícii mild hybridnú verziu MHEV, ktorá sa s tým istým motorom podpísala pod vynikajúcu spotrebu. Bola v zásade o desať percent nižšia vďaka hybridnej technológii. Málokedy sa tento druh hybridu tak výrazne zaslúži o znižovanie spotreby. Priemerne sme minuli na sto kilometrov päť litrov benzínu. Auto je dlhšie a aj vďaka tomu má batožinový priestor objem 512 litrov. Je to síce o necelých sto litrov menej než konvenčná verzia bez hybridnej technológie, ale stále patrí k najväčšiemu kufru vo svojej triede. Zmenšenie objemu “zavinila” potreba umiestnenia batérie. Napriek tomu auto predstavuje to najlepšie medzi rodinnými autami. Svedčia o tom aj predajné čísla. Esvéčko si našlo už vyše 200 000 majiteľov v Európe.

- Reklama -