VIDEO Nové športové kupé BMW radu 2

0
Na scénu prichádza nové BMW radu 2 Coupe. Foto: BMW

Automobilka BMW otvára novú kapitolu svojej tradície super športových kompaktných modelov. Nové BMW radu 2 Coupé spája športový výkon a sleduje stopy po pneumatikách legendárneho modelu BMW 02, ktoré pred 55 rokmi začali históriu značky s kompaktnými športovými dvojdverovými modelmi. 

Výrazné proporcie a atletické tvary

Dĺžka vozidla 4 537 milimetrov a šírka 1 838 milimetrov predstavujú nárast oproti predchádzajúcemu modelu o 105 a 64 milimetrov. Nové auto je však o 28 milimetrov nižšie, s výškou iba 1 390 milimetrov. Ďalším faktorom pre výrazný a atletický vzhľad nového modelu je jeho rázvor, ktorý je teraz o 51 milimetrov dlhší a dosahuje 2 741 milimetrov, ako aj široký rozchod. Trojrozmerné povrchy, trojuholníkové tvary a diagonálna línia dotvárajú výraznú prednú časť.

Typické obličky mriežky značky ukrývajú elektricky ovládané vzduchové klapky. Foto: BMW

Výrazne rozšírené podbehy kolies a svalnatá kupola v strede kapoty dávajú jasný signál o dynamických jazdných vlastnostiach modelu Coupé. Obličky mriežky chladiča BMW majú horizontálny dizajn a v ich strede sa namiesto klasickej priečky nachádzajú vertikálne usporiadané vzduchové klapky. Tieto sa otvárajú elektricky, keď má motor za nimi vyššie nároky na množstvo chladiaceho vzduchu. Dlhá kapota, krátke previsy, dozadu posunutý priestor pre cestujúcich, ktorého zadná časť spočíva na mohutne rozšírených podbehoch kolies, umocňuje bočný pohľad. Veľké zasklené plochy, línia strechy dynamicky klesá a krátke veko batožinového priestoru sa končí výrazným spojlerom, sú ďalšími poznávacími znakmi kompaktného športového modelu.  

Športový nádych a vycibrený interiér

Dizajn kokpitu zameraný na vodiča a moderný ovládací panel na stredovej konzole zdôrazňuje novú športovú auru modelu. Sériová výbava so športovými sedadlami a kožou čalúnený volant Sport prispievajú k príťažlivému zážitku z jazdy. Zúženie v zadnej časti línie strechy, vysoká stredová konzola a hladká povrchová úprava prístrojovej dosky a panelov dverí vytvárajú okolo vodiča a spolujazdca pocit ulity. Vysoko kvalitné materiály a precízne spracovanie vytvárajú prémiové prostredie prevyšujúce predchádzajúci model. Ozdobné lišty interiéru v novej matnej verzii Dark Graphite tvoria súčasť štandardnej výbavy.

Kvalitné materiály a moderný interiér charakterizujú nový model. Foto: BMW

Nový dizajnový prvok prichádza v podobe povrchov s lichobežníkovým akcentom nad lakťovými opierkami vo dverách. Ak je zvolené náladové osvetlenie, ich perforované povrchy sú štýlovo podsvietené. Nový model sa štandardne dodáva s čalúnením látkou/materiálom Sensatec. Súčasťou štandardnej výbavy je aj akustické zasklenie čelného skla a trojzónová automatická klimatizácia, zatiaľ čo náladové osvetlenie a priestorové ozvučenie Harman Kardon patria medzi tieto položky dodávané na želanie. Batožinový priestor ponúka objem 390 litrov.

Bezkonkurenčný pôžitok z jazdy

BMW radu 2 Coupé pokračuje písať históriu značky s kompaktnými športovými dvojdverovými modelmi. Foto: BMW

V ponuke motorov pre nový model BMW radu 2 Coupé sa nachádza aj nový radový šesťvalec. Jemný chod 3,0-litrového motora zvyšuje v kompaktnom segmente nároky na neprekonateľné športové vlastnosti. S maximálnym výkonom 37 prekonáva predchodcu o 34 k. Model 220i Coupé poháňa nový benzínový štvorvalec, v ktorom je výfukové potrubie integrované do hlavy valcov, čo ešte viac znižuje emisie. Verzia nového benzínového štvorvalca s výkonom 245 k sa bude dodávať do modelu BMW 230i Coupé, ktorý sa dostane do ponuky v lete 2022. Dvojstupňové prepĺňanie turbodúchadlom a 48V mild-hybridná technológia poskytujú štvorvalcovému naftovému motoru maximálny výkon 19 k.

VIDEO

- Reklama -