Stodesať rokov najslávnejšieho automobilového emblému

0
Soška Spirit of Ecstasy je dnes vysoká 9,5 cm. Foto: Rolls Royce

Dizajn Spirit of Ecstasy prvýkrát oficiálne zaregistrovali ako duševné vlastníctvo spoločnosti Rolls-Royce 6. februára 1911. Charakteristický prvok neopakovateľnej identity značky zdobí kapotu každého automobilu vyrobeného v Goodwoode a je jedným z najslávnejších a najžiadanejších ikonických emblémov na svete.

Spirit of Ecstasy. Foto: Rolls Royce

Symbol úspechu

Soška vznikla na základe návrhu bronzovej skulptúry The Whisperer, ktorú vytvoril sochár a ilustrátor Charles Sykes pre svojho zamestnávateľa, priekopníka v oblasti motorizmu a milovníka vozidiel Rolls-Royce, lorda Montagu z Beaulieu. Značka dodnes udržuje vzťah s umelcami a originálnou tvorbou prostredníctvom vlastného umeleckého programu MUSE, The Rolls-Royce Art. Pre klientov je silným a všeobecne uznávaným symbolom úspechu, úsilia, výkonu a postavenia. V jeho kráse, jednoduchosti, elegancii a jedinečnosti sa snúbi všetko, čo klienti hľadajú a tiež nájdu vo svojom motorovom vozidle Rolls-Royce.

Precízne ukrytá

Prvá soška Spirit of Ecstasy bola vysoká cirka približne 18 cm (sedem palcov). Dnes je menšia a meria okolo 9,5 cm. Je bezpečne ukrytá v špeciálnom kryte v kapote, kým nie je naštartovaný motor. Až potom plynulo a elegantne vystúpi na javisko pomocou precízne navrhnutého mechanizmu známeho ako “the rise”. Spirit of Ecstasy pripomína dedičstvo, princípy a inšpiratívny potenciál. Každý automobil si túto sošku musí zaslúžiť. Pretože vďaka nej je aj každý Rolls-Royce jedinečný a úplný.

Najznámejší emblém automobilu. Foto: Rolls Royce
- Reklama -