Pád Radoslava Procházku? Voliči vždy vycítia infekciu, hodnotí povolebné turbulencie Siete exštátny tajomník a exkakaovník Igor Adamec.

0
Igor Adamec (Autor: Facebook/Igor Adamec)

V poslednom čase prežívate turbulentné obdobie, postihlo vás doma nešťastie, keď vám zomrela manželka, a veľmi nakrátko ste sa mihli na ministerstve kultúry ako štátny tajomník. Už ste však späť v Ružinovskej televízii, kde ste boli aj predtým, opäť ako riaditeľ. Ako to všetko zvládate?

Ďakujem za opýtanie  – zvládam. To že som bol pol roka štátnym tajomníkom, za nešťastie nepovažujem. Naopak. Beriem to ako veľkú príležitosť a možnosť, ktorú som, pokým sa dalo, aj využil.
Uvedomujem si, že trebárs v inej strane, aj keby sa dostala do vlády, by som takúto príležitosť nemusel dostať. To, že Sieť dopadla ako dopadla je druhá vec, ale tomu väčšina z nás, normálnych členov, nemohla zabrániť. Takže sa tým vývojom už nezaoberám. A že som späť v Ružinovskej televízii ma teší. Je to práca, ktorú mám rád. K rodinnej smutnej udalosti sa nebudem verejne vyjadrovať, ale to je na rozdiel od politiky niečo, čo sa nedá vrátiť späť a na čom naozaj záležalo. Manželka mi bude chýbať vždy.

Vráťme sa k ministerstvu. Ako hodnotíte túto skúsenosť?

Veľmi pozitívne. Bola to veľká skúsenosť. Myslím, že čas strávený na ministerstve bol nielen príjemný, ale hlavne užitočný. Aj s kolegami sme sa snažili nepremárniť ani jeden deň, čo sa, myslím,  podarilo. Aj keď štátny tajomník je politická funkcia, s politikou som sa tam prakticky nestretol. Venoval som sa čisto divadlám, hudobným telesám, cirkvám a regionálnej kultúre. Predčasný odchod už politikou bol, ale, ako som povedal, nezaoberal som sa tým dlhšie, ako bolo treba. Ja som človek, čo nepoužíva v živote spätné zrkadielko. Pozerám najmä dopredu.

Čo ste ,,na kultúre” stihli spraviť? Prípadne, čo ste nestihli a chceli ste?

Stihol som sa zoznámiť s problematikou, stihol som obísť všetkých 29 inštitúcií, stihol som absolvovať niekoľko zasadnutí vlády. Od júna sme začali pripravovať ostrý pracovný program na jeseň a koncom júla bolo jasné, že Sieť vo vláde nevydrží, otázkou bolo odkedy.

Stopku v práci vám vystavili koaličné dohody a hlavne zmena v Sieti. Mrzí vás to?

Nie nemrzí. Odchod 5 poslancov (aj keď dôvody na odchod nechcem spochybňovať ), ale spôsob odchodu bol taký rozporný, že ma to naozaj nemrzí.

Ako ste vychádzali s ministrom Marekom Maďaričom?

Dobre a hlavne veľmi korektne.

Už nie ste zväzovaný zamestnávateľom ani stranou. Dlhšie sa hovorí o snahe SNS ovládnuť RTVS. Môžete sa k tomu vyjadriť?

Nemôžem. Nepoznám detajly. Ale ak sa to hovorí dnes, zajtra to nemusí byť pravda. Taká je politika.

Boli ste podpredsedom Siete, po zmenách v strane dostali šancu iní.
Nehodnotíte to spätne ako chybu, váš vstup do tejto strany?

Máte nepresné informácie. Práve po poslednom sneme v auguste som sa stal riadnym členom predsedníctva, nie podpredsedom, a po prvom zasadnutí predsedníctva som sa členstva vzdal. Nie nehodnotím svoje pôsobenie v Sieti ako chybu. Viete ja som človek, ktorý hľadá hodnotovo stále jedno a to isté. Stredopravú umiernenú, pragmatickú, proekonomickú a hlavne proeurópsku stranu. Volieval som takú, tá sa rozpadla, tak sa zdalo, že Sieť bude následníčkou takejto politiky. Ono sa to naozaj zdalo a zo začiatku nič nenasvedčovalo, že by to tak nemalo byť. Dostal som na starosť vybudovať na komunálnej úrovni Ružinov, ten som vybudoval a myslím, že nie zle. Na komunálnej úrovni v Ružinove je stále  naša skvadra viditeľná a mieša kašu. Ale už pod názvom Alternatíva pre Ružinov.

Ako vidíte povolebný strmý pád Siete i Radoslava Procházku? Vaše zhodnotenie?

Ten strmý pád bol zreteľne viditeľný. Takže ho samozrejme vidím. Ono už pred parlamentnými voľbami bolo jasné, že niečo nie je o. k. Voliči vždy vycítia zákulisnú infekciu, jasne rozpoznali infikovaných
pacientov a dali to riadne vo voľbách Sieti najavo.

Nový predseda s vami nechcel spolupracovať?

Už som to spomínal, nemáte presné informácie. Práve po zvolení nového predsedu som dostal pozvánku do predsedníctva, počkal som si na víziu, alebo na predstavu ako z blata von a vyhodnotil som to tak, že sa chcem postaviť na vlastné nohy. Poďakoval som sa predsedovi za dôveru, vrátil funkcie a zostal v nádeji, že si udržíme  s pánom Brecelim dobré vzťahy.

Plánujete ešte politickú kariéru?

Áno.

Akú konkrétne?

Momentálne nemám k tomu viac čo dodať.

V televízii plánujete nové projekty. O čo pôjde?

Určite. V tejto chvíli najmä technickú obnovu.

- Reklama -