Ukrajina označila Wagnerovcov za medzinárodnú zločineckú skupinu, ostatné krajiny žiada k rovnakému postoju

    0

    7.2.2023 Ukrajinský parlament v utorok označil ruskú žoldniersku Wagnerovu skupinu za medzinárodnú zločineckú organizáciu a vyzval zahraničné vlády, aby urobili to isté. Referuje o tom web Kyiv Independent.

    Viac o téme: Vojna na Ukrajine

    Americké ministerstvo financií ešte 26. januára označilo Wagnerovu skupinu za „významnú nadnárodnú zločineckú organizáciu“ a celosvetovo uvalilo sankcie na jej podpornú sieť. „Wagnerovci sa v Stredoafrickej republike a Mali podieľajú na pokračujúcej závažnej trestnej činnosti vrátane masových popráv, znásilňovania, únosov detí a fyzického zneužívania,“ uviedlo ministerstvo financií USA.

    Dlhodobo sa tiež šíria správy, že Wagnerova skupina pomohla destabilizovať politickú scénu v prospech Ruska v najmenej šiestich afrických krajinách vrátane Stredoafrickej republiky, Sudánu a Burkiny Faso. To malo za následok tisíce mŕtvych a približne dva milióny vysídlených ľudí.

    Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Wagnerova skupina
    Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina označila Wagnerovcov za medzinárodnú zločineckú skupinu, ostatné krajiny žiada k rovnakému postoju © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -