Ak má koalícia 90 hlasov, nech zruší alebo zmení paragraf 363, skonštatoval Žilinka

    0

    29.6.2022 Keď má vládna koalícia k dispozícii 90 hlasov v parlamente, môže zrušiť alebo zmeniť paragraf 363 Trestného poriadku.

    Koaliční poslanci „pália od boku”

    Na utorňajšom zasadnutí Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR to skonštatoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. Doplnil, že taký krok bude rešpektovať, stal by sa však podľa vlastných slov len štatistom.

    Žilinka v súvislosti s otázkami koaličných poslancov o oprávnenosti niektorých jeho rozhodnutí zároveň konštatoval, že neustále „pália od boku”.

    Kolektívny mozog a rozum

    Generálny prokurátor takisto pripomenul, že rozhodnutia podpísané ním alebo v jeho mene sú výsledkom kolektívnej práce.

    „Panuje taký možno veľmi skreslený názor, že generálny prokurátor, to je nejaký Maroš Žilinka. Samozrejme, som, a nesiem zodpovednosť. Ale v podstate všetky tie rozhodnutia, to je takzvaný kolektívny mozog, kolektívny rozum,” vysvetli Žilinka.

    Generálny prokurátor takisto pripomenul, že prokuratúra je hierarchický orgán, v rámci ktorého je záväzný právny názor nadriadeného prokurátora. Je teda oprávnený, napríklad, zrušiť obvinenie, ktoré podriadený prokurátor považoval za zákonné. „Práve o tom je tá inštančnosť, jednotnosť, hierarchickosť prokuratúry,” dodal Žilinka.

    Paragraf 363 Trestného poriadku umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie policajta alebo prokurátora v prípravnom konaní, ak zistí nezákonný postup.

    Viac k témam: Generálny prokurátor, Paragraf 363 Trestného poriadku
    Zdroj: Webnoviny.sk – Ak má koalícia 90 hlasov, nech zruší alebo zmení paragraf 363, skonštatoval Žilinka © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -