Milanová: Označenie druhej národnosti pri sčítaní pomôže aj podpore menšín

0
Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO). Foto: TASR

Ministerstvo kultúry (MK) SR teší rozhodnutie Štatistického úradu (ŠÚ) SR ponechať v sčítaní dve otázky o národnosti. Rezort pripomína, že ministerstvo bolo jedným zo subjektov, ktoré vyzvali na zachovanie pôvodne dohodnutej formy dotazníka pre elektronické sčítanie.
     

 “Som rada, že nakoniec prevážil názor odborníkov. Možnosť druhej národnosti nám významne pomôže zmapovať skutočnú situáciu na Slovensku v oblasti menšín a zároveň tak oveľa lepšie nastaviť podporu ich kultúry,” uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Poukázala tiež na podobnú prax z viacerých krajín Európskej únie, rovnako tak na súlad riešenia s medzinárodnými odporúčaniami.
     

 Štátna tajomníčka MK Zuzana Kumanová, ktorá má v gescii aj agendu kultúry národnostných menšín, vidí v zachovaní dvoch otázok o národnosti možnosť lepšie poznať národnostnú skladbu obyvateľstva a zároveň výraznejšie vnímať rôznorodosť Slovenska. “Na ministerstve zriadime aj pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať prípravou interpretácie dát získaných zo sčítania,” pripomenula.
     

 ŠÚ v pondelok informoval, že v dotazníku na nadchádzajúce sčítanie obyvateľov ostane zachovaná aj otázka týkajúca sa druhej národnosti. Rozhodnutie stiahnuť návrh na vypustenie druhej otázky predseda úradu Alexander Ballek odôvodnil priebehom pripomienkového konania a “nemožnosťou zmeniť v krátkom období pred termínom sčítania platný koncept”.
    

  Proti návrhu, ktorý inicioval poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Gyimesi (OĽANO), sa zdvihla veľká vlna kritiky, na nerešpektovanie odborného konsenzu a obchádzanie legislatívnych pravidiel upozornila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.
      

Elektronickou formou realizované sčítanie obyvateľov v rámci Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 je naplánované na obdobie od 15. februára do 31. marca, tzv. asistované sčítanie sa má uskutočniť od apríla do októbra.

- Reklama -