Sulík s Doležalom hovorili a pomoci autodopravcom

    0
    coach, bus, holiday
    Photo by Freedommail on Pixabay

    Štát bude naďalej pomáhať firmám v nepravidelnej autobusovej doprave v druhej vlne pomoci. Do podpornej schémy sa majú zahrnúť aj menšie segmenty, ako taxislužby, autoškoly či odťahové služby. Informovali o tom vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) pred utorkovým večerným rokovaním vlády.
         

     “Prvá vlna bola značne úspešná, vyplatili sme 6,5 milióna eur pre možno aj vyše 100 firiem, ktoré podnikajú v tejto oblasti,” zhrnul Sulík s tým, že obdobie čerpania pomoci bolo do decembra 2020 a v utorok sa ministri dohodli na pokračovaní v druhej vlne pomoci. Schému budú ešte dolaďovať.
          

    Doteraz túto pomoc vyplácal rezort hospodárstva, náplňou však tento segment patrí pod rezort dopravy. “Vo veľmi krátkej dobe, predpokladám, že ešte tento týždeň, bude pracovná skupina, kde si sadnú experti našich ministerstiev a dohodneme sa, či by presun vyplácania týchto peňazí znamenal, že tá pomoc bude vyplácaná efektívnejšie,” avizoval Sulík.
          

    V druhej fáze pomoci podľa Doležalových slov zohľadnili aj pripomienky autodopravcov, najmä emisné triedy, aby pomoc bola férová. “Ja sa už na najbližšej koaličnej rade budem uchádzať o navýšenie budgetu na štátnu pomoc pre sektor cestnej dopravy – autoškoly, odťahovky, taxislužby a podobne,” podotkol Doležal s tým, že o ďalšom progrese bude informovať. Zdôraznil, že v rámci pomocnej schémy nezabúda ani na nákladných autodopravcov.
          

    Dôvodom predlžovania pomoci je podľa ministrov fakt, že s ochorením COVID-19 ešte krajina bude chvíľu žiť.

    - Reklama -