Pozor! Na trhu sú vydarené falzifikáty 50 eurových bankoviek

    0
    Ilustračná snímka. Zdroj: TASR

    Polícia varuje ľudí, aby si dávali pozor na falošné bankovky. V tejto veci obvinili 49-ročného muža z Bratislavy, ktorý mal do obehu zavádzať falošné bankovky. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až desať rokov. TASR o tom informovala krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.
          “Doposiaľ boli zistené dve platby falošnými bankovkami v nominálnej hodnote vo výške 50 eur. V jednom prípade bolo jednou falošnou 50-eurovou bankovkou zaplatené v prevádzke rýchloobčerstvenia na Ivánskej ceste, v druhom prípade platbu 78 bankovkami v hodnote 50 eur prijal kuriér prepravnej spoločnosti. Na základe odborného znaleckého posudku, ktorý vypracovala Národná banka Slovenska, sú takto vyhotovené falzifikáty zaradené do stupňa kvality 3 – podarený falzifikát,” uviedla.
          Polícia pripomína, že eurobankovky a euromince obsahujú ochranné prvky, vďaka ktorým sa dajú pravé rozpoznať od falošných aj bez použitia špeciálnych prístrojov. Na jednoduché overenie pravosti bankovky možno použiť skúšku hmatom, pohľadom a naklonením. Potrebné je však overiť viacero ochranných prvkov. “Ak zistíte, že bankovka alebo minca je podozrivá alebo falšovaná, ihneď kontaktujte políciu,” dodala Mihalíková.

    - Reklama -