Súd definitívne rozhodol o exdekanovi Lekárskej fakulty UPJŠ Siegfriedovi

0
bývalý dekan Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika,Leonard Siegfried

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v utorok definitívne oslobodil spod obžaloby v prípade nepriamej korupcie bývalého dekana Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach Leonarda Siegfrieda. NS SR tak zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ako aj spoluobžalovaného Antonia Nuzza.

Siegfrieda už pred troma rokmi Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku oslobodil spod obžaloby v prípade nepriamej korupcie.
V kauze figuroval aj spoluobžalovaný taliansky štátny príslušník Antonio Nuzzo, ktorý v minulosti pôsobil ako poradca univerzity. Toho zase samosudca ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, v apríli 2017 odsúdil na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody s odkladom na 18 mesiacov. Zároveň mu uložil peňažitý trest vo výške 2000 eur. Voči verdiktu sa odvolal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ako aj Antonio Nuzzo.
Nuzzo ani Siegfried sa na dnešnom zasadnutí nezúčastnili. Dali svojim obhajcom súhlas na konanie v ich neprítomnosti. Zasadnutie však predseda senátu po niekoľkých minútach musel prerušiť pre nahlásenú bombu v budove NS SR.
Skutku sa mala dvojica podľa obžaloby dopustiť v roku 2015. Talian ako zmluvný partner fakulty mal prevziať 12.000 eur od matky uchádzačky o štúdium na spomínanej univerzite. Financie mali byť pre exdekana.
V prípade figurovala aj matka študentky, keďže úplatok poskytla. V júni v roku 2016 uzatvorila s prokurátorom ÚŠP dohodu o vine a treste. ŠTS následne schválil dohodu, na základe ktorej ju odsúdil na peňažitý trest vo výške 1000 eur
Celá kauza na NS SR napadla už v júli 2017. Následne vo februári 2018 odvolací súd rozhodol, že vec mu bola predložená predčasne. Senát NS SR preskúmaním spisu zistil, že neboli splnené formálne podmienky na predloženie predmetnej veci odvolaciemu súdu. Neboli doložené rovnopisy, kópie a odôvodnenia všetkých odvolaní, ako aj vyjadrenia procesných strán k týmto odvolaniam. Vec na NS SR opätovne napadla v apríli 2018.

- Reklama -