Milanová: Financovanie Matice slovenskej treba prehodnotiť. Rezort na tom trvá

0
Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (Autor: TASR)

Ministerstvo kultúry SR trvá na prehodnotení finančných požiadaviek Matice slovenskej. Na sociálnej sieti o tom informovala ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO), ktorá ustanovizni vytýka nedostatočné dištancovanie sa od ekonomických a morálnych zlyhaní bývalého vedenia.

 „Nepopieram jej historické zásluhy v 19. storočí, no súčasné vedenie Matice slovenskej ma v pondelok (15. 6.) nedokázalo presvedčiť o zmysluplnom poslaní tejto inštitúcie v 21. storočí,“ myslí si Milanová. Vzhľadom na to trvá na otvorení diskusie o zásadnej zmene fungovania a financovania Matice slovenskej, ktorej výsledkom bude revízia výdavkov z verejného rozpočtu. Ministerka zároveň predstaviteľov Matice slovenskej informovala o vytvorení odbornej pracovnej skupiny, ktorá sa bude venovať dodatočným požiadavkám ustanovizne a možným úpravám zákona o Matici slovenskej.

„Celkový systém fungovania Matice vrátane veľmi slabej ekonomickej efektivity je pre mňa sklamaním,“ uviedla Milanová. Rovnako nie je nadšená z toho, že sa verejné prostriedky používajú na produkciu Slovenských národných novín. Nazdáva sa, že vulgarizujú verejný diskurz namiesto toho, aby ho kultivovali.

- Reklama -