Mestská rada v Minneapolise sa dohodla na rozpustení polície

    0
    Ilustračné foto. Michiganský policajný šéf Tony DeGiusti kľačí a podáva si ruku s demonštrantom počas protestu proti policajnej brutalite a rasovej nerovnosti na pamiatku Afroameričana Georgea Floyda v americkom meste Ypsilanti. Foto: (TASR/AP)

    Rada mesta Minneapolis v americkom štáte Minnesota v piatok jednomyseľne odhlasovala návrh uznesenia na rozpustenie tamojšej polície a jej nahradenie “oddelením komunitnej bezpečnosti”.

    Ako uviedla agentúra AFP, ide o reakciu na žiadosti o transformáciu bezpečnostného aparátu v meste počas masových protestov proti rasovej nespravodlivosti vyvolaných násilnou smrťou Afroameričana Georgea Floyda.
    Mestská rada v Minneapolise jednomyseľne schválila uznesenie, ktoré nariaďuje, aby sa “začal celoročný proces zapojenia komunity, prieskumu a štrukturálnych zmien s cieľom vytvoriť nový trvalý model pre zlepšenie bezpečnosti v našom meste”.
     “Vražda Georgea Floyda (…) príslušníkmi polície v Minneapolise je tragédiou, ktorá dokazuje, že žiadna reforma nezabráni násiliu s následkom smrti a zneužitiu zo strany niektorých členov policajného zboru proti členom našej komunity, najmä čiernym a farebným,” uvádza sa v uznesení. Konštatuje sa v ňom tiež, že “spoločne prídeme na to, ako by mala vyzerať bezpečnosť pre každého z nás”.

    Umelec maľuje portrét Georgea Floyda počas pokračujúcich protestov proti policajnému zásahu v americkom meste Minneapolis. (Autor: TASR/AP)


    Do procesu transformácie sa majú zapojiť združenia zaoberajúce sa otázkami prevencie násilia, občianskymi právami, rovnosťou rás, vzťahmi s komunitami a záchranné zložky.
    Predsedníčka mestskej rady Lisa Benderová a viacerí poslanci uviedli, že majú v úmysle predložiť tieto plány na schválenie voličom vo voľbách 3. novembra.
    AFP poznamenala, že plán na zásadnú reformu bezpečnostných zložiek v meste nemá jednoznačnú podporu. Niektorí aktivisti sú skôr za reformu problémového oddelenia, kam patrili policajti zasahujúci vo Floydovom prípade.
    Agentúra pripomenula, že 14 policajtov z Minneapolisu vo štvrtok zverejnilo otvorený list, v ktorom odsúdili konanie svojho bývalého kolegu Dereka Chauvina obvineného z Floydovej vraždy.
    George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho.
    Derek Chauvin, ktorý Floyodovi kľačal na krku, bol obvinený z vraždy druhého stupňa. Troch ďalších policajtov obvinili z napomáhania a navádzania k vražde.
    Neprimeraný zásah, z ktorého okolostojaci natočili videozáznam, vyvolal po celých USA protesty proti rasizmu.

    - Reklama -