Ostane kráľovstvo súčasťou Európy? Únia nemá záujem o Brexit a Cameronovej vláde ponúka ďalšie a ďalšie ústupky

0
Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

Dokument, ktorým sa budú tento mesiac (18. – 19. 2.) zaoberať európski lídri na mimoriadnom samite EÚ, je podľa Tuska dobrým základom na kompromis. Zároveň však dodal, že Britániu a zvyšok Únie ešte čakajú tvrdé rokovania.  

Británia predložila EÚ štyri okruhy požiadaviek týkajúce sa reformy fungovania EÚ, o ktorých chce diskutovať ešte predtým, než vyhlási referendum o zotrvaní Spojeného kráľovstva v Únii. „Mohli by sme mať k dispozícii len niekoľko mesiacov do času konania referenda, ak sa nám podarí uzavrieť túto zmluvu. Ak bude prijatá, tak potom rozhodneme o dátume referenda,” oznámil Cameron. Britský premiér má povinnosť vyhlásiť referendum najneskôr do konca roku 2017.

Štyri požiadavky Británie

V oblasti integrácie a suverenity požaduje Británia výnimku zo stále pevnejšieho zväzku v rámci Únie. Briti zároveň odmietajú ďalšiu politickú integráciu a žiadajú väčšie právomoci národných parlamentov, napríklad pre blokovanie únijných predpisov.

Druhou požiadavkou je zvýšenie konkurencieschopnosti. Podľa britskej vlády cestou k rozšíreniu jednotného trhu a zvýšeniu konkurencieschopnosti musí byť obmedzenie nadmernej regulácie a nariadení, čo kritici nazývajú „bruselská byrokracia“.

Treťou, najkontroverznejšou požiadavkou Británie je obmedzenie prístupu k dávkam pre zamestnaných aj nezamestnaných občanov z iných krajín Únie počas prvých štyroch rokov ich pobytu v krajine. Briti by chceli obmedziť napríklad dávky na bývanie, v nezamestnanosti a podobne.

Poslednou požiadavkou Britov je uistenie zo strany EÚ, že euro nie je jedinou menou Európskej únie a že krajiny, ktoré ním neplatia, nebudú znevýhodňované. Londýn chce tiež záruky, že nebude musieť prispievať na záchranu eurozóny.

Pokrok v rokovaniach

Predseda Európskej rady v dokumente, ktorý poslal nielen do Londýna, ale aj všetkým národným lídrom krajín EÚ, reaguje na predošlé štyri okruhy požiadaviek britského premiéra o reforme fungovania EÚ. Prezident EÚ Tusk zdôraznil, že udržanie jednoty EÚ je „najväčšou výzvou pre nás všetkých a je to tiež hlavný cieľ môjho mandátu“. Zároveň však dodal, že pri vypracovaní návrhu odmietol prekročiť základné princípy, na ktorých bola Európska únia postavená. Zdôraznil, že napríklad v oblasti voľného pohybu osôb je nevyhnutné plne rešpektovať existujúce únijné zmluvy. Podľa britského premiéra Davida Camerona vykazujú doterajšie rokovania pokrok vo všetkých štyroch oblastiach, ale ešte je potrebné na dohode popracovať. „Mojím cieľom je, aby bola naša krajina prosperujúcejšia, bezpečnejšia a aby dala svojim ľuďom príležitosť žiť lepšie životy. Mojím cieľom je, aby mala Británia šancu zotrvať v reformovanej Európskej únii.“

„Nie je dohodnuté nič, kým nie je dohodnuté všetko,“ zdôraznil Tusk. Vyjadril ale presvedčenie, že spoločné záujmy krajín Únie sú silnejšie ako to, čo ich rozdeľuje. Dokumenty musia teraz prijať príslušné európske inštitúcie, teda samit EÚ a Európska komisia.

Mechanizmus záchrannej brzdy

Podľa Tuskovho návrhu by mala Európska komisia navrhnúť napríklad zmeny pravidiel ustanovujúcich mechanizmus „záchrannej brzdy“. Tá by členskej krajine umožnila v prípade enormného tlaku na sociálny systém obmedziť počet prisťahovalcov z ďalších krajín dvadsaťosmičky. Medzi návrhy predstavené Tuskom, ktoré majú byť schválené na februárovom samite EÚ, patrí najmä možnosť členských štátov stopnúť poskytovanie sociálnych dávok v období do štyroch rokov pre nových zamestnancov z iných krajín Únie. Neodmietol ani posilnenie možnosti národných parlamentov zablokovať legislatívnu iniciatívu Európskej komisie.

Juncker dohodu s Britániou privítal

„Predbežná dohoda o britských požiadavkách pre zotrvanie krajiny v Európskej únii je spravodlivá pre Britániu i zvyšných 27 členských štátov Únie,“ povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. V prejave pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu dodal, že Európska komisia podporuje návrh dohody, ktorý v utorok zverejnil predseda Európskej rady Donald Tusk. „Vždy som hovoril, že chcem, aby Británia zostala členom Európskej únie na základe férovej dohody.

Slovensko podporuje zotrvanie Británie v EÚ, ale musí rešpektovať pravidlá hry

Slovensko víta, že návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorým reaguje na reformné požiadavky britského premiéra Davida Camerona, nepredpokladá otváranie európskych zmlúv. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. „Európska únia aj týmto demonštruje náš záujem, aby Británia zostala členom Únie pri rešpektovaní pravidiel a princípov hry,“ vyjadril sa minister zahraničia s tým, že v návrhu je viacero formulácií, ktoré ešte nie sú úplne špecifikované.

O nich koncom minulého týždňa v Bruseli rokovali splnomocnenci predsedov vlád členských štátov EÚ. O slovenskej pozícii k britským požiadavkám, ako aj návrhu Tuska v Londýne hovoril s Davidom Cameronom predseda vlády SR Robert Fico.

Slovensko sa stotožňuje s požiadavkou zvýšenia konkurencieschopnosti Európy. Rozumie tiež posilneniu úloh národných parlamentov pri možnom odmietnutí návrhov európskej legislatívy. K najcitlivejšej otázke patrí obmedzenie sociálnych benefitov, pričom Slovensko odmieta diskrimináciu svojich občanov. Teda tých, ktorí v Británii pracujú a prispievajú do jej ekonomického systému.

“Oficiálne máme v krajine 60.000 Slovákov a nemohol som súhlasiť s tým, aby sa na nich vzťahovali nové podmienky, ktoré by výrazne obmedzili ich právo na rôzne sociálne príspevky,”uviedol premiér Robert Fico po bilaterálnom rokovaní s britským kolegom Davidom Cameronom v Londýne. Obmedzenie týchto benefitov je podľa Fica diskriminačné, pretože každý má v Británii právo mať rovnaké pracovné podmienky ako ktorýkoľvek jej občan. 

Návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý reagoval na Cameronove reformné požiadavky, považuje premiér Fico za dobré východisko, o ktorom je Slovensko pripravené hovoriť. Dokument podľa neho obsahuje veľa otázok, pričom dôležitý bude výklad jednotlivých ustanovení. “Treba mať garancie, že to nepoškodí našich občanov, takže spokojní budeme až vtedy, keď to budeme vidieť na papieri,” podčiarkol Fico s tým, že sa dá o takýchto zmenách pravidiel hovoriť do budúcnosti, ale nie ich meniť v polčase.

- Reklama -