Do Sýrie dorazili zásoby jedla. OSN je zhrozená, volá po okamžitej evakuácii

0
Do sýrskych oblastí dorazil konvoj s jedlom a pomocou (Autor: SITA)

OSN volá po evakuácii asi 400 obyvateľov sýrskeho mesta Madájá, a to čo možno najskôr. Vyjadril sa tak Stephen O'Brien, vedúci humanitárnych operácií OSN. Informovala o tom BBC. Vedúci humanitárnych operácií sa odvoláva pritom na výpoveď humanitárneho koordinátora, ktorý situáciu videl na vlastné oči. Madájá je dnes podľa BBC symbolom sýrskeho utrpenia.

Logistické ťažkosti

Do mesta Madájá sa v pondelok podarilo dostať 44 nákladným automobilom. Ide tak o prvú zásielku od októbra. V tomto čase je už kompletne rozdaná medzi obyvateľstvo a má s tým pokračovať aj vo štvrtok.

Podľa OSN existujú dôveryhodné informácie o ľuďoch trpiacich hladom. Tie podľa vlastných slov aj získala. Do Sýrie dorazil aj konvoj s potravinami pre 40-tisíc obyvateľov, ktorí boli mesiace, konkrétne pol roka, pod obliehaním sýrskej armády. Okrem toho sa kamióny dostali aj do provincie Idlib, a to na základe dohody medzi bojujúcimi stranami. Neznesiteľná je totiž aj situácia v dedinách Fúa a Kafarjá, kde je odhadom uväznených od marca minulého roka asi 20-tisíc ľudí. Tieto oblasti sú obklopené rebelmi. Objavili sa podozrenia, že jedlo si „škrečkovali“ pre seba stúpenci sýrskej vlády a jej povstalcov a Hizballáh. Obvinili ich z toho povstalci. Niektorí sa dokonca mali zo správ o hladovaní vysmievať.

Do oblastí priniesli pracovníci potraviny, ako ryža, rastlinný olej, múka, cukor, soľ, ale aj dojčenská výživa či voda. Marianne Gasserová z medzinárodného Červeného kríža prízvukovala, že prísun pomoci musí byť pravidelný. Nemôže to byť podľa nej jednorazové opatrenie.

Humanitárna organizácia nemá v oblasti jednoduchú úlohu. Musí totiž vyjednávať s damaskou vládou, aby jej zabezpečila bezpečný prejazd. Situácia tam nie je jednoduchá, rebeli bojujú proti režimu Bašara Asada a do toho všetkého je zapletená ešte organizácia Hizballáh. Červený kríž sa napríklad posťažoval s „logistickými“ ťažkosťami pri doručení životne dôležitej zásielky. Informoval o tom Daily Mail. Podľa organizácie Lekári bez hraníc umrelo do hladu od 1. decembra viac ako 20 ľudí. Ako sme aj nedávno informovali, neutešená situácia núti ľudí jesť mačky. Niektoré deti jedia napríklad aj listy.

Príliš slabí

Vráťme sa ešte k ľuďom, ktorých podľa pracovníka OSN treba evakuvať. O´Brien uviedol, že treba urobiť všetko pre to, aby sa týmto ľuďom dostalo lekárskeho ošetrenia. „Sú vo vážnom ohrození a zomrieť môžu buď na podvýživu, alebo v dôsledku iných zdravotných ťažkostí,“ varoval. Niekoľko obyvateľov mesta dostalo povolenie k jeho opusteniu a čakalo na evakuáciu.

Ľudia sú v týchto oblastiach takí zúfalí, že azda ani nemohli uveriť tomu, že im konvoj skutočne doniesol to, čo treba. „Ľudia sa chodili každých päť minút pýtať: Doniesli ste jedlo? Doniesli ste lieky?“ povedal Pawel Krysiek z Medzinárodnej organizácie Červeného kríža. Niektorých opísal tak, že na nich neustále mávali, no iní boli podľa jeho slov príliš unavení a slabí.

- Reklama -