Tri mesiace bola sexuálnou otrokyňou Daešu. Mladá jezídka prehovorila

0
Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

Mladá jezídka Nadia Murad Base Taha opísala tri mesiace, ktoré prežila ako sexuálna otrokyňa fanatikov z Daešu. Svoju nočnú moru popísala pred Bezpečnostnou radou OSN, informuje Daily Mail. O emócie nebola núdza.

Ako monštrum

Len 21-ročná žena povedala, že Islamský štát prenasleduje jezídov a so ženami, ale aj deťmi obchoduje ako s „vojnovou korisťou“. „Znásilnenie sa používalo na zničenie žien a dievčat ako záruka toho, aby už nikdy nemohli viesť normálny život,“ uviedla Nadia.

Jezídi sa nachádzajú hlavne v Iraku, no územie tohto štátu si Islamský štát tiež privlastňuje. O ich krvavých jatkách v irackých dedinách sa už čo-to popísalo. Bojovníci z Daešu nemajú problém vtrhnúť do dediny a porozdeľovať rodiny. Tak to opísala aj Nadia, ktorá si spomína na 15 radikálov. Po vyčíňaní v dedine ju odviezli autobusom do Mosulu. „Počas celej cesty nás ponižovali a zneužívali,“ dodala.

V budove, kam  ju odviezli, bolo veľa jezídskych rodín. Z nebezpečných mužov mala strach, no keď od hrôzy vykríkla, dostalo sa jej kopanca. „Vyzeral ako monštrum,“ opísala jedného z radikálov.

Muž, ktorý sa jej potom ujal, vraj žiadal, aby zmenila náboženstvo a chcel si ju vziať. „V tú noc ma zbil. Donútil ma vyzliecť sa a dovliekol ma do izby, kde bola stráž. Potom pokračovali v páchaní zločinu, až kým som neomdlela,“ opísala.

„Zaprisahávam vás, zbavte sa Daešu,“ vyzvala Nadia OSN. Práve OSN označila zaobchádzanie s jezídmi zo strany Islamského štátu za možnú genocídu, lebo džihádisti sa doslova vyžívajú v  ich zotročovaní a mučení. Rada OSN zároveň informovala, že určite úkony spojené s obchodovaním s ľuďmi v rámci ozbrojeného konfliktu možno označiť za vojnové zločiny.

Po troch mesiacoch mučenia sa mladej žene, našťastie, podarilo utiecť a teraz žije v Nemecku, ďaleko od zvrhlých islamistov. Jej rodina má však za sebou mimoriadnu tragédiu, niekoľko jej bratov ozbrojenci zabili.

- Reklama -