Darí sa mu unikať a polícia mu to uľahčuje. Nové správy o najhľadanejšom mužovi sveta nepotešia

0
Salah Abdeslam (Autor: ReproFoto: telegraph.co.uk)

Polícii nemožno uprieť úspechy po sérii brutálnych teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra. Francúzskej elitnej jednotke sa napríklad podarilo zabiť pravdepodobného strojcu útokov Abdelhamida Abaaouda. Ale Abdeslam, ktorého brat Brahim sa odpálil na parížskom bulvári, stále uniká a vyhlásili po ňom medzinárodné pátranie. Unikať sa mu však podľa všetkého darí aj pre fatálne chyby. Nedávno sa dokonca objavili správy, že Abdeslam je možno už aj v Sýrii alebo v Maroku. A ako by sa tak mohlo stať pri intenzívnom pátraní? To tiež nie je známe.

Vraj len špekulácie

So šokujúcou informáciou prišiel španielsky denník El Mundo. Hoci Abdeslama 48 hodín po útokoch lokalizovali, nezatkli ho, lebo bola noc. Daily Mail s odvolaním sa na El Mundo uviedol, že mimoriadne hľadaný muž bol vystopovaný v bruselskom dome v blízkosti štvrte Molenbeek v nedeľu po parížskych útokoch. Tie sa stali v piatok trinásteho.

Znie to síce neuveriteľne, ale podľa rešpektovaného média El Mundo, na základe správ z belgických médií, policajti jednoducho počkali, kým začne druhý deň, lebo belgický zákon zakazuje policajné operácie medzi deviatou hodinou večer a piatou hodinou ráno. A hoci išlo o mimoriadnu situáciu, Abdeslam mal večer k dobru. Samozrejme, na druhý deň mal byť už preč.

Belgický trestný zákon síce bráni zásahom, zatýkaniu či operáciám medzi uvedeným časom, no s výnimkou zjavných trestných činov či požiaru. Je teda možné, že témou okolo Abdeslama sa bude zaoberať belgický minister spravodlivosti Koen Geens. Prokuratúra to však označila za špekuláciu, nie je vraj zrejmé, či sa tam Abdeslam skutočne aj nachádzal.

Zdá sa, že tento terorista má poriadne šťastie. Svedčí o tom aj fakt, že po útokoch sa mu podarilo dostať cez francúzsku hranicu. Bolo to 12 hodín po útokoch, no keby sa tak stalo o 15 minút neskôr, už by sa mu to nebolo podarilo. Vtedy však ešte nebol na zozname. Po špekuláciách, že sa mohol dostať do Sýrie, sa objavili aj náznaky, či nie je náhodou v Maroku.
 

- Reklama -