Vykopnime Turecko z NATO. Zaznieva na Západe po zostrelení ruského lietadla

0
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

Viacerí komentátori upozornili na pokryteckosť argumentov Turecka. Keď v roku 2014 bola sýrskou protivzdušnou obranou zostrelená turecká stíhačka, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan konštatoval, že „menšie porušenie hranice nemôže byť ospravedlnením pre takýto útok.“ Turecké lietadlá taktiež v posledných mesiacoch pravidelne narušujú vzdušný priestor krízou oslabeného Grécka. Len 15. júla ho šesť tureckých vojenských lietadiel narušilo dvadsaťkrát. Turecko a Grécko sú síce členmi NATO, v 20. storočí však spolu viedli niekoľko vojnových konfliktov, pričom ich tradičné nepriateľstvo pretrváva.

Viac-menej opatrné NATO

Západní predstavitelia boli pri svojich vyjadreniach k zostreleniu ruského lietadla opatrní. Viacerí podporili právo Turecka na ochranu svojej suverenity, lenže zazneli aj hlasy kritizujúce Ankaru. Diplomati 28 členských štátov NATO na včerajšej mimoriadnej schôdzi ruskú stranu síce neobhajovali, mnohí z nich však vyjadrili obavy z toho, že Turecko nevyprevadilo ruský stroj zo svojho vzdušného priestoru. ,,Existujú aj iné spôsoby, ako zvládnuť takéto incidenty,” povedal jeden z diplomatov. Šéf NATO Jens Stoltenberg po schôdzke vyzval na zachovanie pokoja a vzájomnú komunikáciu medzi Moskvou a Ankarou a uviedol, že je potrebné pracovať na vývoji a posilnení mechanizmu, ktorý by podobným incidentom v budúcnosti zabránil. Francúzky prezident Francois Hollande konštatoval, že „nedovolíme tým, čo chcú ničiť, aby zničili, čo sme vybudovali…  potrebujeme spoločnú odpoveď“.  Britský premiér David Cameron vyzval na „porozumenie, aby sa takáto situácia v budúcnosti už nemusela opakovať“.

Britský generál vo výslužbe Paul Vallely to povedal ostrejšie. Turecko by podľa neho malo byť „vykopnuté z NATO“, nielen preto, že zostrelilo ruské lietadlo pri sýrskych hraniciach, ale aj pretože sa snaží o obnovenie „Osmanskej ríše“. Turecko kritizoval aj bývalý zástupca náčelníka štábu vzdušných síl Spojených štátov Thomas McInerney, podľa ktorého sa Turci „dopustili obrovskej chyby“. Ruský bombardér sa podľa jeho názoru nachádzal v tureckom vzdušnom priestore maximálne 40 sekúnd, pričom sa nedopúšťal žiadnych nepriateľských manévrov. Americký prezident Barack Obama však Ankaru podporil, pričom v telefonickom rozhovore svojmu tureckému náprotivku  Recepovi Tayyip Erdoganovi povedal, že „USA a NATO podporujú právo Turecka na ochranu svojej suverenity“.

Čo na to bežní ľudia?

Na rozdiel od politikov si bežní čitatelia amerických, britských a francúzskych spravodajských webov nedávali servítku pred ústa. „Ruské lietadlo nepredstavovalo pre Turecko hrozbu. Turecko stratilo svoju lacnú ropu od Islamského štátu a chcelo to Rusku vrátiť. Putin bude mať na Deň vďakyvzdania moriaka (Turkey v angličtine znamená Turecko aj moriak, pozn. redakcie),” píše čitateľ pod článkom britského časopisu The Independent. „Teraz už verím Rusom viac ako Turkom,“ dodáva ďalší. „Turecko sa iba snažilo o ochranu svojho obchodu s ropou, ktorú dostáva od Islamského štátu,“ a „Turecko možno že je súčasťou NATO, ale sympatizuje s islamskými extrémistami,“ píše sa v najviac „olajkvoaných“ komentároch pod príspevkom ľavicovo-liberálnej americkej televízie MSNBC.

„Turecko, čierna ovca NATO, je naštvané, že ruské bomby zabíjajú teroristov z IS,“ napísal divák americkej konzervatívnej televízie Fox News. „Teraz nie je čas na kritiku Ruska, robia tvoju prácu Obama,“ napísal ďalší fanúšik Fox News v reakcii na vyhlásenie amerického prezidenta k zostreleniu ruského lietadla. „Turecko je totalitný štát, pred ktorým by sme sa mali mať na pozore, rovnako ako pred  Daeš,“ píše Francúz pod článkom denníka Le Figaro s názvom Ako chce Turecko sabotovať koalíciu proti Daeš.

Ak nemáme rovnaké ciele, možno by sme si spojenectvo mali premyslieť

V deň zostrelenia ruského bombardéra uverejnil americký časopis Foreign Policy (obyčajne tvrdý kritik Putinovej politiky), článok obviňujúci moslimské štáty Blízkeho východu vrátane Turecka, že nie sú v boji proti Islamskému štátu ochotné priložiť ruku k dielu. Z článku vyplýva, že USA by si mali rozmyslieť svoje bezpečnostné väzby so štátmi regiónu.

„Ako je možné, že Saudov, štáty Perzského zálivu, Egypt a Turecko, ktoré všetky čelia existenciálnej hrozbe zo strany Islamského štátu, zaujímajú viac iné záležitosti ako boj s Islamským štátom? Zvážte si to: Ak sa volám Islamský kalifát, šéf všetkých moslimov, nemal by som vlastniť najsvätejšie miesta islamu, Mekku a Medinu? Nie je to pre Rijád očividné?“ pýta sa autor článku Robert Manning.

Ako článok pripomína, Islamský štát už napáchal chaos na egyptskom polostrove Sinaj a vykonal teroristické útoky v Turecku, od ktorého je doslovne vzdialený „len čo by kameňom dohodil“. Turecko, Egypt a Saudská Arábia majú dohromady 5 miliónov mužov v zbrani, ktorí by mohli Islamský štát rozprášiť. Nechce sa im však do toho. Podľa autora článku nemôže nad „kalifátom“ zvíťaziť žiadna koalícia tvorená iba z krajín Západu. Koalícia potrebuje moslimské mocnosti regiónu, aby nebola označená za „križiacku výpravu“. USA, Rusko a EÚ by sa mali za takúto koalíciu postaviť, ale je načase, aby moslimské štáty ukázali, že Islamský štát a islam sú úplne iné veci.

Spojenectvo je možné vytvoriť iba pri rovnakých záujmoch. Štáty Blízkeho východu však nemôžu očakávať, že USA budú garantovať ich bezpečnosť, zatiaľ čo oni proti Islamskému štátu nepohnú ani prstom. „Je možno načase prehodnotiť vzťahy v regióne… ak tu bude nedostatok spoločných priorít, bude mať oveľa väčší zmysel znížiť bezpečnostné väzby USA na región, ako ich posilňovať,” dodáva Manning.

Naštvaní Slováci

Na Turecko sa včera zniesla aj vlna kritiky z radov Slovákov. „Nielenže Turecko riskuje vážny vojenský konflikt s Ruskom, ale ešte do toho chce zatiahnuť aj ostatných,“ napísal na svojom facebookovom profile poslanec Smeru Ľuboš Blaha. „Nie je to prvý prípad, keď sa nás Ankara pokúša prostredníctvom NATO zatiahnuť do širšieho vojenského konfliktu,“ konštatoval zas líder hnutia Sen Eduard Chmelár. Vo svojom komentári pre Aktuality.sk s názvom Turci strieľajú proti koalícii Západ – Rusko Dag Daniš napísal, že „Turecko rovnako ako Saudi podporovalo teroristov z Islamského štátu a neskôr podporu presmerovalo na al-Kájdu. Cieľom Turecka je podľa Daniša zabrániť veľkej vojenskej koalícii Západ – Rusko, „ktorá by zlikvidovala sunitský terorizmus v Sýrii.  A vytlačila Turecko, spojenca teroristov, späť do jeho ,,vzdušného priestoru”.

Najviac rozhorčenia však nebolo cítiť v komentároch, ale v diskusiách pod článkami. „Drbkovia, podporovali IS, kupovali od nich ropu a teraz odstrelia stíhačku jedinej krajine, ktorá proti IS bojuje,“ napísal čitateľ pod článkom ParlamentnýchListov.sk. Ďalší čitateľ v reakcii na článok denníka SME, v ktorom sa písalo o tvrdení ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, že „teroristi využívajú Turecko na prípravu svojich operácií, napísal: „Lavrov má v tomto 100 % pravdu, Turecko je časovaná bomba a zároveň blcha v kožuchu EU.“ „Turecko v NATO je relikt studenej vojny. Bolo svojho času prijaté ako pevná východná hrádza proti ZSSR. Lenže to bolo v čase, keď Turecko, už od čias Atatürka pred 95 rokmi, bolo sekulárny štát, približujúce sa euroatlantickej civilizácii. Ale tým dnes nie je!“ tvrdí naštvaný čitateľ pod článkom v denníku Pravda.

- Reklama -