FOTO Najväčší fanúšik Miloša Zemana. Pozrite si, ako vyzerá jeho izba. To už je naozaj…

0
Pavel Kočiš s Milošom Zemanom (Autor: FB Pavla Kočiša)

Navštívili sme najväčšieho fanúšika Miloša Zemana. Má 21 rokov. Pracuje ako stavebný pracovník a zbožňuje hlavu štátu. Na Pražskom hrade je už ako doma. Pri vstupe do jeho izby nás upútali stovky fotografií, malieb, ale aj výstrižkov z článkov. Všetko sa týkalo jedinej osoby – prezidenta Zemana.

V jeho izbe sa v súčasnosti nachádza neuveriteľných 3 689 fotografií a tiež kreslených portrétov. Mimochodom, portréty maľuje sám na základe fotografií.
Pavel Kočiš priznáva, že ešte pred nástupom Miloša Zemana do funkcie obdivoval vtedajšiu hlavu štátu Václava Klausa.

Ako to celé začalo? „Začalo to v roku 2008, kedy sme mali na výtvarnej výchove nakresliť nejakú známu osobnosť. Vybral som si vtedajšieho prezidenta Václava Klausa. Počas prezidentských volieb som sa začal zaujímať o jeho budúceho nástupcu, a keď voľby vyhral Miloš Zeman, začal som s jeho zbierkou,“ objasňuje začiatky zberateľskej vášne Pavel.

Jeho dlhoročná zbierka exprezidenta Václava Klausa však po zvolení Miloša Zemana putovala do krabice a do šuplíka. „Dňa 7. 3. 2013 som všetky materiály o Klausovi zložil, schoval som to do šuplíka a hneď deň nato, keď bol o Zemanovi v novinách prvý článok, vystrihol som si ho a nalepil na dvere,“ priblížil mladík.

Steny izby sú už takmer zaplnené. Fanúšik vysvetlil, že keď nebude na stenách voľné miesto, začne oblepovať strop a potom aj dlážku. Pri otázke, kto mu je viac sympatický, či jeho exvzor Klaus alebo súčasný miláčik Zeman, Pavel odpovedá: „Sympatickejší je mi Zeman, pretože on jediný z politikov spláca štátny dlh.“ Okrem toho mu je sympatický postoj prezidenta k utečencom.

Slovenskú politiku nejako zvlášť nesleduje, ale informácia o priateľstve medzi Milošom Zemanom a premiérom Robertom Ficom jeho pozornosti neušla. So svojím idolom sa už dvakrát stretol aj osobne. „Prvýkrát som sa stretol s prezidentom 15. 1. 2014 v Karlovarskom kraji vďaka televízii Nova a pánovi Ovčáčkovi (Jiří Ovčáček je hovorcom prezidenta Zemana, pozn. red.),“ vysvetľuje mladík.

Pán prezident je pohodový človek

A aké mal pocity zo stretnutia? „Spočiatku som mal trošku obavy, ale pán prezident je pohodový človek,“ hovorí. „Pán prezident bol rád, že ma konečne vidí, pochválil mi adventný veniec aj obrázky,“ doplnil. Pavel totiž prezidentovi vyrobil aj adventný veniec, ktorý si Miloš Zeman minulý rok počas svojho vianočného posolstva vystavil na stôl. „Pánovi prezidentovi som tento rok dal 135 obrázkov a na december ich mám pripravených ďalších 60, takže dokopy za tento rok 180. Minulý rok som mu venoval približne 40, takže dokopy asi 220,“ povedal. Prezidentovi neposiela len obrázky, ale aj iné darčeky. „Poslal som mu už aj cigarety a popolník,“ hovorí. Spomenie si na neho, keď má hlava štátu narodeniny či meniny.

Čo hovoria na jeho záľubu rodičia a kamaráti? „Rodičia na to nehovoria už radšej nič. Predtým len čumeli ako blázon. A kamaráti hovoria, že som blázon a podivín,“ priznáva.  Ale dá sa povedať, že je to jedinečná zbierka,“ dodal.

Snom Pavla Kočiša je pracovať na Pražskom hrade. Dokonca tam ešte pred dvomi rokmi zaslal aj svoj životopis na pozíciu záhradníka. „Teraz majú plné kapacity. Ale keď sa im uvoľní miesto, tak mi vraj dajú vedieť,“ nádejá sa.

Ficova obdivovateľka

Podobný obdiv k politikovi sme zaznamenali aj na Slovensku. Mladá dievčina zaryto fandí premiérovi Robertovi Ficovi. Pred tromi rokmi informoval portál  Pluska o 17-ročnej Kristíne, ktorá upútala pozornosť svojimi náušnicami a príveskom s portrétom premiéra. Na stene jej izby sa vynímal nápis Smer poskladaný z predvolebných pohľadníc politikov, na stole má zarámovaný obrázok predsedu vlády. A čím ju Robert Fico tak zaujal? „Neriešim ho ako muža,  ale ako politika. Páči sa mi, aký je ľudský a prívetivý, jednoducho je super!“ vyhlásila Ficova fanúšička.

- Reklama -