K dohode chýba iba krok. USA a Rusko rokujú o „bezpečnom nebi“ v Sýrii

0
Vladimír Putin a Barack Obama (Autor: SITA)

Britský spravodajský portál BBC informuje, že USA a Rusko majú opäť rokovať o bezpečnosti leteckej aktivity v Sýrii po tom, čo sa v sobotu dostali stíhačky oboch krajín do  vizuálneho kontaktu. Boli od seba vzdialené len 15 až 30 kilometrov.

Slovný pingpong

Pentagon tvrdí, že k určeniu nových pravidiel v Sýrii sú s Ruskom už len na krok. Kremeľ odkázal, že „aktualizované návrhy“ majú byť prerokované počas videokonferencie. Američania sú však voči spolupráci s Ruskom skeptickí. Ashton Carter vyhlásil, že „prístup Ruska k Sýrii je tvrdohlavý, zatrpknutý a strategicky krátkozraký“. Dodal však, že rozhovory s Ruskom sú aj napriek tomu „veľmi profesionálne a konštruktívne“.

Šéf Kremľa Putin zase obvinil Spojené štáty z nedostatočnej spolupráce pri riešení konfliktu v Sýrii a zdôraznil, že USA vlastne ani nemajú jasno v tom, čo chcú v tejto krajine dosiahnuť.

Rozpory ohľadom riešenia sýrskeho konfliktu ale pokračujú naďalej. Podľa agentúry Reuters vraj sýrsky prezident Asad plánuje s Iráncami a Hizballáhom pozemnú operáciu proti rebelom z mesta Aleppo. Teherán už za uplynulý týždeň údajne poslal na pomoc Asadovi tisíce vojakov.

Rusko začalo s náletmi na pozície protivládnych povstalcov v Sýrii 30. septembra po tom, čo  o to Kremeľ požiadal sýrsky prezident Bašár al-Asad. Nálety pomohli sýrskej armáde a spriazneným silám, aby podnikli zatiaľ najmohutnejšiu ofenzívu, ktorá sa sústreďuje na západnú časť krajiny.

Rusko vraj útočí aj na civilistov

Moskva tvrdí, že pri náletoch ničí infraštruktúru extrémistickej organizácie Islamský štát, bojuje tiež proti islamským militantom a ďalším džihádistickým skupinám. Sýrska opozícia i jej západní spojenci však vyhlasujú, že Rusko útočí aj na pozície umiernenej opozície, spôsobuje straty na životoch a zranenia civilistov a marí možnosti pre politický dialóg. Rusko tieto tvrdenia popiera. Sýrski aktivisti tiež upozorňujú, že táto situácia môže viesť k predĺženiu ozbrojeného konfliktu, ktorý v Sýrii trvá od jari 2011.

Ruské veľvyslanectvo v Damasku bolo v utorok terčom delostreleckého útoku. Odohral sa v čase, keď sa pred areálom v centre mesta zhromaždili provládni aktivisti, aby sa poďakovali Moskve za jej vojenskú intervenciu v Sýrii. Korešpondent BBC v Damasku informoval, že pri útoku neprišiel nikto o život, avšak niekoľko ľudí bolo zranených. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil ostreľovanie ruského veľvyslanectva za teroristický čin.

Prvé zábery ruskej vojenskej intervencie v Sýrii. (Zdroj: YouTube.com)

- Reklama -