Čínsky prezident pricestoval na prvú návštevu USA

0
Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

Po príchode absolvoval čínsky líder stretnutie s guvernérmi piatich amerických štátov, z ktorého vzišla dohoda o spolupráci v oblasti obnoviteľných a čistých zdrojov energie.

V prvý deň návštevy sa okrem iného zúčastní na večeri za účasti predstaviteľov súčasných aj bývalých predstaviteľov americkej vlády. Medzi prominentnými hosťami má byť aj spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates či niekdajší šéf americkej diplomacie Henry Kissinger.

V súvislosti so Si Ťin-pchingovým príchodom do Seattlu vyšli v utorok do ulíc v centre mesta stovky demonštrantov s bubnami a činelmi. Podľa agentúry AP išlo prevažne o ľudí napojených na duchovné hnutie Fa-lun-kung (Falun Gong), ktoré čelí represáliám zo strany čínskych úradov. Protestujúci chceli podľa vlastných vyjadrení upozorniť prvého muža čínskeho komunistického režimu na potrebu súcitu a tolerancie.

V stredu má Si Ťin-pching navštíviť veľký výrobný závod firmy Boeing, ako aj hlavné sídlo spoločnosti Microsoft v oblasti Seattlu.
Vo štvrtok sa čínsky prezident presunie na východné pobrežie USA, kde v piatok absolvuje oficiálnu večeru vo washingtonskom Bielom dome.

- Reklama -