Novotný zo Šance nabáda ľudí: Kupujte generické lieky! Tie vám však môžu poškodiť zdravie, oponuje mu odborník

0
Podpredseda strany Šanca Viliam Novotný (Autor: SITA)

Na stránke strany Šanca sa jejodborník na zdravotníctvo Viliam Novotný rozhodol prispievať radami pre pacientov. V ostatnom rozhovore sa venuje téme ako ušetriť na doplatkoch na lieky. Vysvetľuje, ako si pacient môže v lekárni vymeniť predpísaný liek za lacnejšiu alternatívu.  Tieto rady však majú aj riziká, na ktoré pán doktor v rozhovore neupozornil.

„Až jednu tretinu doplatkov za lieky tvoria zbytočné doplatky, ktoré by mohol pacient ušetriť, ak by si vybral rovnocenný generický liek s nižším doplatkom,“ radí a vysvetľuje aj to, či pacient môže generikám dôverovať rovnako ako originálnym liekom. „Generický liek má rovnaké zloženie a aj rovnaký účinok ako originálny liek. Tieto lieky majú len odlišné obchodné názvy či farbu. Podstatné však je, že liečia rovnako dobre,“ odpovedá.

Iný názor má uznávaný odborník doc. Otto Mayer z II. internej kliniky FN v Plzni a poukazuje aj na vážne riziká, ktoré doktor Novotný v rozhovore vôbec nespomína.

Made in China

„Prvým problémom je relatívna neprehľadnosť ich pôvodu. Je bežnou praxou, že účinná substancie lieku sa vyrába v inej zemi, než je vlastná výrobňa či adresa generického producenta. V praxi napríklad dochádza k tomu, že účinná substancia je vyrobená v Číne a až potom sa dovezie do európskej krajiny, kde sa z nej vyprodukuje finálne liečivo (tj. táto účinná substancia lieku sa tu vloží napríklad do tablety). Na rozdiel od iných typov výrobkov (kde je uvedené Made in…), tento údaj na balení liečiva chýba a to sa potom predáva pod adresou napríklad európskej firmy. Tá najdôležitejšia časť lieku ale európskeho pôvodu nieje,“ píše doktor Mayer.

To ale nie je všetko. Niektoré generiká vám môžu dokonca ublížiť. „Určitým problémom môžu potencionálne byť aj vlastnosti liekovej formy, kde ani pomocné látky, ktoré sú súčasťou napríklad tablety, nie su z hľadiska účinku lieku ľahostajné. Bývajú pozorované napríklad alergie či neznášanlivosť pri zmene jedného preparátu za jeho ekvivalent.

Docent Mayer tiež poukazuje aj na nevyhovujúcu kvalitu. „V generických preparátoch niektorých výrobcov sa taktiež občas nachádza viac nečistôt, než je povolené. Kolísa konformita výrobku, čo znamená, že rôzne šarže toho istého lieku, toho istého výrobcu sa môžu vzájomne líšiť, majú spornú stabilitu (množstvo účinnej látky môže počas skladovania klesať) a celkovo vlastnosti lieku sú pri porovnaní s originálom prinajmenšom sporné.

Materiál, v ktorom sa docent Mayer venuje podrobnejšie generikám, nájdete v odbornom časopise internimedicina.cz.

- Reklama -