Úrad vlády dá skoro 4 milióny eur na kultúru pre menšiny

0
Súbor Sare Roma počas vystúpenia na galaprograme 8. ročníka festivalu Gypsy Fest. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Na predkladanie žiadostí vyhlásil úrad dve výzvy, v prvej vyčlenil 3 813 309 eur. Na zvyšných 65 941 eur vyhlásili druhé kolo výzvy, v rámci ktorej mohli česká, moravská a rómska národnostná menšina požiadať o dotácie do 17. augusta.

Úrad vlády sa snaží zmluvy so žiadateľmi o podporu podpisovať nepretržite, aby mali menšiny peniaze na svojich účtoch čo najskôr. Prijímatelia dotácií bulharskej, chorvátskej, moravskej, nemeckej, poľskej, rusínskej, ruskej a srbskej národnostnej menšiny majú uzatvorené zmluvy na všetky odporučené projekty. Prijímatelia podpory českej, ukrajinskej a židovskej národnostnej menšiny budú mať svoje zmluvy uzatvorené v najbližších dňoch. Na zvyšné odporučené projekty maďarskej a rómskej národnostnej menšiny, ako aj na projekty v oblasti multikultúrnych aktivít budú zmluvy uzavreté v čo najkratšom čase.

Na projekty menšín pôjde v tomto roku zo štátneho rozpočtu 3 879 250 eur. Úrad vlády začal s uzatváraním zmlúv v rámci dotačného programu Kultúra národnostných menšín koncom februára, úrad vlády chce tieto peniaze žiadateľom vyplatiť čo najskôr.

Menšinové organizácie organizujú z peňazí od štátu rôzne podujatia, na ktorých prezentujú svoju kultúru. Štát už podporil napríklad Festival kultúry Rusínov Slovenska, 50. ročník festivalu folklóru Rusínov a Ukrajincov Slovenska v Kamienke, súťažnú prehliadku maďarských detských bábkarských a divadelných súborov Podunajská jar. Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny, ktorý spadá pod úrad vlády, zverejňuje aktuálne podporené podujatia na svojej internetovej stránke narodnostnemensiny.gov.sk v časti Kalendár.

- Reklama -