Minister vnútra Kaliňák odkazuje: Nepanikárte! Do Gabčíkova poputujú okrem utečencov aj policajti. Majú sa postarať o bezpečie

0
Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

Ako ďalej informoval riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík, polícia plánuje aj iné opatrenia, tie však nie je možné z taktických ani bezpečnostných dôvodov konkretizovať. „Treba si uvedomiť, že ľudia, ktorí tu budú ubytovaní, sú žiadateľmi o azyl v Rakúsku, už sú v cieľovej krajine, kde chcú získať azyl. Preto akékoľvek výtržnosti alebo porušovanie zákona by v konečnom dôsledku pre nich znamenalo, že tento azyl nezískajú a budú z Rakúska vyhostení,” vysvetlil. Rezort vnútra preto nepredpokladá, že by k narušeniu verejného poriadku dochádzalo. „Okrem našich opatrení si rakúska strana prinesie vlastnú bezpečnostnú službu,” dodal.

Ako povedal minister vnútra Robert Kaliňák v pondelok 17. augusta, zatiaľ nie je jasné, kedy migranti do Gabčíkova prídu. Podľa Migračného úradu SR by malo 250 ľudí prísť v auguste, ďalších 250 v septembri. So starostom Gabčíkova Ivánom Fenesom sa práve pre opatrenia stretol pred niekoľkými dňami policajný prezident Tibor Gašpar, stretnúť sa chcel i riaditeľ migračného úradu Bernard Priecel, to však podľa Netíka starosta odmietol. „Minister vnútra nemá problém sa v tejto súvislosti stretnúť so starostom Gabčíkova,” poznamenal.

Okrem utečeneckého tábora v Gabčíkove existuje podľa riaditeľa tlačového odboru rezortu vnútra niekoľko iných možností, kam možno migrantov ubytovať. „Z hľadiska dostupnosti a pripravenosti sa nám ale Gabčíkovo zdá najvýhodnejšie,” vysvetlil. Nejde podľa neho o zriadenie nového tábora, tieto budovy sa ako azylové centrum využívali od roku 1994 a prešli nimi tisícky žiadateľov o azyl.

Gabčíkovčania imigrantov nechcú

Obyvatelia Gabčíkova s prijatím 500 utečencov z Rakúska nesúhlasia. Dôkazom bolo miestne referendum v nedeľu 2. augusta, v ktorom migrantov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora odmietli. Proti táboru v obci bolo 96,67 percenta občanov, a teda 2 501 obyvateľov, ktorí plebiscit podporili. V referende občania oprávnení hlasovať odpovedali na otázku: “Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?” Na referendovú otázku odpovedalo “nie” 3,32 percenta zo zúčastnených voličov. Ministerstvo vnútra výsledku referenda rozumie ako prejavom obáv z migrantov, ktoré má celé Slovensko. Pripomenulo však, že migranti, ktorých majú umiestniť v Gabčíkove, tam strávia iba nevyhnutný čas,

Minister vnútra Robert Kaliňák podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra uviedol, že azylové konanie by malo byť rýchle.

- Reklama -