Väčšina syrov chutí ako z plastu! O dopadoch embarga Ruska na potraviny zo Západu hovorí blogerka Eva Malá

0
Ilustračné foto: Moskva, Rusko (Autor: SITA)

Sankcie voči Rusku zaviedli Spojené štáty, Európska únia, ale aj ďalšie krajiny v lete minulého roka a krátko na to Rusko reagovalo potravinovým embargom. To sa týka ovocia, zeleniny, mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov, ako aj morských produktov. Prezident Vladimír Putin však približne koncom júna oznámil, že doterajší zákaz Ruska na dovoz potravín zo západných krajín zostane v platnosti až do 24. júna 2016. Ako dodal, je presvedčený, že predĺženie embarga poskytne podporu ruskému agrosektoru. Embargo sa okrem EÚ a Spojených štátov týka aj Austrálie, Kanady a Nórska, Čiernej Hory, Lichtenštajnska a Islandu. Predĺženie embarga sa očakávalo, keďže tesne predtým Európska únia rozhodla o predĺžení hospodárskych sankcií voči Rusku o šesť mesiacov.

Sankciami trpia najviac boháči

Eva Malá hovorí pre českú DVTV svoje skúsenosti s kvalitou ruských potravín, ale aj o tom, koho sa embargo na potraviny najviac dotklo. Ako teda dnes Rusi jedia? „Situácia sa dosť mení, podľa toho, o akej sociálnej skupine hovoríme. Keď hovoríme o nižšej a strednej triede, nezmenilo sa takmer nič, akurát sa sťažujú na vyššiu cenu potravín,“ hovorí Eva Malá. Pokračuje, že embargom sú najviac postihnutí bohatší ľudia. Stredná a vyššia trieda sa na embargo sťažuje, pretože strava sa im zmenila vyradením niektorých produktov z jedálnička. Ako príklad uviedla taliansky parmezán. Osobitný prípad je vrstva „superbohatých“, ktorí si potraviny aj napriek zákazu dovezú. Stopka sa totiž netýka vlastného dovozu pre osobnú potrebu. „Extra skupina je ruská inteligencia. Tí s tým nesúhlasia a často to kritizujú,“ vysvetľuje blogerka.

Miestni poľnohospodári si síce polepšili, ale…

Eva Malá hovorí, že pod vplyvom embarga na potraviny si polepšili najmä poľnohospodári. „Produkcia ruských syrov sa zvýšila o 30 percent, čo je pre nich výborná správa, avšak pre mňa ako pre konzumenta nie, pretože ich nepovažujem za kvalitné,“ pokračuje. Nedávne štatistiky totiž ukázali, že až 50 percent ruských syrov neobsahujú žiadne mlieko. „Vlani som bola schopná kúpiť si čokoľvek, dnes si už veľa vecí nekúpim. Väčšina ruských syrov chutí ako z plastu,“ podelila sa o svoje skúsenosti s miestnym jedlom.

Ďalší priestor na korupciu

Potraviny, ktoré sa do Ruska aj napriek embargu dostali, boli zničené. „Určite by sa tu našlo kopec ľudí, ktorí by tieto potraviny potraviny zjedli. Zaujímavosťou je, že kontrolóri, ktorí majú za úlohu potraviny ničiť, ich vraj budú predávať ďalej cez svoje kanály, čím vznikne ďalší korupčný systém.

Čo hovoria ľudia?

Blogerka uviedla, že zo strany ľudí na zrušenie sankcií nie je takmer žiadny tlak. Proti sú len podľa jej slov, vzdelaní a scestovaní ľudia. Rusko je silne nacionalistická krajina. V prípade, ak by nesúhlasili s rozhodnutím prezidenta, boli by automaticky aj proti krajine. Vladimir Putin má dnes až 90 percentnú podporu zo strany obyvateľstva.

Celý rozhovor s Evou Malou si môžete pozrieť TU

- Reklama -