Bacha, Rusi majú nebezpečný zbrojný systém. Musíme si na nich dávať pozor, varujú Spojené štáty

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Ruská armáda sa podľa amerického servera v posledných mesiacoch snaží dokázať NATO aj celému svetu, že je veľmoc s modernou a profesionálnou armádou. Počas osláv  ukončenia druhej svetovej vojny predstavila napríklad tank s bezpilotným systémom. „Existujú dva spôsoby, ako interpretovať priebeh modernizácie armády. Prvý z nich pramení zo skutočnosti, že finančné výdavky sú pre vládu v dôsledku sankcií neúnosné a dôjde k zastaveniu zbrojného programu. Druhou cestou je zotrvať v rozvíjaní koncepcie práve bezpilotných systémov. Zdá sa, že pravdepodobnejším sa ukazuje práve postup číslo dva,“ konštatuje americký server.

Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

Plány na rozvoj bezpilotných systémov v Rusku však nie sú podľa amerického servera žiadnou novinkou. V posledných rokoch došlo k významnému rozvoju robotizovaných systémov. „Najmä v dôsledku blamáží v Čečensku a v menšej miere aj v Gruzínsku považujú ruskí stratégovia za veľmi lákavú záležitosť drony. Štátne médiá tento koncept pred časom oslavovali na príklade tanku Armata, ktorý by mohol byť údajne prvým tankom bez posádky,“ uviedol National Interest s tým, že dôvodom vývoja tohto tanku je nepochybne aj snaha vyhnúť sa budúcim stratám na životoch. „Napokon už v priebeh konfliktu s Ukrajinou Rusi využili bezpilotné lietadlá. Vývoj dronov sa nezaobíde bez chýb, ale vzhľadom k úspechom na ukrajinských bojiskách by podľa úradov mali byť drony bežnou súčasťou výzbroje ruskej armády do piatich rokov,“ uviedol americký server.

„Čo môže vyššie uvedené znamenať pre Spojené štáty a ich spojencov? Nemali by sme celú vec posudzovať len z hľadiska ekonomických prognóz. V Putinovej politike môžeme vidieť jasnú spojitosť medzi armádou a ruskou veľkosťou. Pokiaľ nie je možné dosiahnuť požadovanú moc bežnými prostriedkami a so zreteľom na ekonomickú realitu, potom môže byť ruský bezpilotný program odpoveďou na mnoho otázok,“ uviedol National Interest s tým, že Spojené štáty sa musia pripraviť na konkurenciu v oblasti vývoja dronov z ruskej, ale aj z čínskej strany. „Americká armáda našťastie podniká kroky na to, aby sa mohla vyrovnať dronom v prípade útoku. Táto hrozba je reálna už dnes a v budúcnosti bude ešte aktuálnejšia. Hlavne v momente, keď bude Rusko aj naďalej pokračovať vo svojich mocenských ambíciách vo východnej Európe a Ázii,“ uzavrel americký server.

autor: pro

- Reklama -