Krajinu plánujú riadiť cez počítače a mobily. Trvajú na plnej zamestnanosti a riaditeľa televízie by mal podľa nich voliť ľud. Hnutie s kurióznym názvom O2H.

0
Grab stránky O2H (Autor: reprofoto MŠ)

I keď má hnutie na svojej oficiálnej facebookovskej stránke cez 8 800 lajkov a zaregistrované je na Ministerstve vnútra od roku 2012 pôvodne pod názvom Koalícia občanov Slovenska, na svojej webovej stránke tvrdí, že: „stanovy budú zverejnené až vtedy, keď Hnutie O2H získa aspoň 5 000 spolumajiteľov (členov).“ Zmenu názvu strany zapísali do registra v júni tohto roku.
 
Podobne sú na tom aj s programom, na mieste preň vyhradenom visí len oznam: „Na stránke sa pracuje…“ Ak by ste očakávali, že sa zo stránky dozviete aspoň mená prípravného výboru, prípadne nejakých predstaviteľov, nádejáte sa márne. Stránka opäť zíva prázdnotou len so strohou informáciou, že predstaviteľov doplnia až po sneme. Ten sa im za tri roky oficiálnej pravdepodobne zvolať ešte nepodarilo, aj keď asi disponujú počítačom a mobilmi, keďže by práve cez ne chceli spravovať krajinu.
 
V oficiálnom registri politických strán a hnutí však v prípravnom výbore hnutia figurujú mená Stanislav Martinčko a Róbert Ligárt, ktorí sú Košičania a Medzevčan Renát Mandelík. Práve Martinčko, bývalý vodič kamióna, neúspešne kandidoval aj v prezidentských voľbách 2014. So ziskom 0,13% percenta hlasov skončil na poslednom – štrnástom mieste. „Neviem vám povedať, že prečo,“ odpovedal Martinčko na otázku denníka Sme, z akých dôvodov kandiduje na funkciu prezidenta, keď nemá šancu uspieť.

Nekúpite si stranu? Zadarmo 

„Staňte sa ZADARMO spolumajiteľom politickej strany Hnutie O2H. Hnutie O2H je občiansky projekt v duchu ľudia-ľuďom, prostredníctvom ktorého občania riadia svoju krajinu pohodlne cez počítač alebo mobil. Zmeňme spolu životy bežných ľudí na Slovensku z pohodlia svojho domova, z dovolenky alebo na stanovačke v prírode. Stačí mať iba pripojenie na internet a k tomu počítač alebo smartfón.“ Takto znie hlavný text na domácej stránke hnutia. Stačí ak vyplníte registračný dotazník a po schválení sa stanete automaticky akcionárom aj s volebným právom.
 
Hlavným cieľom Hnutia je vraj umožniť všetkým občanom, aby sa pravidelne mohli spoločne s odborníkmi podieľať na správe vecí verejných. Pravdepodobne vychádzajú z prepočtu mobilných operátorov, podľa ktorých dnes vlastní každý občan, vrátane batoliat, dva mobilné telefóny. Hnutie sľubuje aj plnú zamestnanosť pre všetkých a vo svojom vyhlásení tvrdí: „Slovensko nutne potrebuje zmenu. Bežní ľudia na Islande tú zmenu dokázali. Na Slovensku je navyše treba napraviť škody, ktoré za viac ako štvrť storočie napáchali vlády posttotalitných pseudodemokratov, ktorí Slovensko rozkradli, rozpredali a zadlžili, naše dane rozdali na záchranu súkromných bánk a nezodpovedne hospodáriacich krajín, čím Slovákov uvrhli do otroctva a chudoby na dlhé roky!“ 

Bez programu, zato s cieľmi

I keď program strany nie je známy, jej predstavitelia zverejnili aspoň niekoľko cieľov, ktoré by radi dosiahli. Spôsob, ako by to chceli uskutočniť, však neuvádzajú. Okrem tradičných klišé ako dodržiavanie spravodlivosti, ľudských práv a posilnenia kvality školstva sa sústredia aj na ochranu životného prostredia a zdravého života občanov, čo zdôraznili hneď v niekoľkých bodoch. Taktiež si neprajú príchod ekonomických migrantov a budú vraj kvôli nim chrániť aj hranice.
Pozoruhodným cieľom hnutia je presadiť návrh zákona, aby riaditeľov verejnoprávnych médií volil priamo ľud a to z radov nestraníkov.
Z 30. bodového zoznamu udrie do očí bod 5, v ktorom sa píše, že hnutie: „sa bude usilovať o postupnú implementáciu prostredia, ktoré by mohlo viesť k implementácii bezpodmienečného základného príjmu v prípade, že by sa jeho opodstatnenosť dala overiť na už funkčnej existencii v inej krajine.“
Sympatický je bod 17: Hnutie sa „bude usilovať o zabezpečenie zdravého štýlu života občanov a o podporu psychickej pohody pre všetky vekové kategórie občanov Slovenska.
V závere sa venujú aj zahraničnej politike, kedy by sa napríklad radi opäť „skamarátili“ aj s Ruskou federáciou.
Všetky ciele hnutia si môžete prečítať TU.

- Reklama -