Frešo podľa predsedu poslaneckého klubu KDH nemôže byť považovaný za opozičného politika. Menovanie Andrassyho je dôkazom dohody SDKÚ so Smerom, myslí si Abrhan

0
Zľava: Poslanci NR SR za stranu KDH Pavol Abrhan a Alojz Přidal (Autor: SITA)

„Obávam sa, že dohody medzi Pavlom Frešom a Smerom-SD pri obsadzovaní persón nakoniec vyvrcholia tým, že Frešo bez ohľadu na preferencie povedie SDKÚ-DS samostatne do parlamentných volieb s tým, že ich hlasy prepadnú. Ale to budú hlasy, ktoré stratia stredopravé strany,“ zdôraznil Abrhan.

Mitríka navrhol Frešo

 „Obávam sa, že dohody medzi Pavlom Frešom a Smerom-SD pri obsadzovaní persón nakoniec vyvrcholia tým, že Frešo bez ohľadu na preferencie povedie SDKÚ-DS samostatne do parlamentných volieb s tým, že ich hlasy prepadnú. Ale to budú hlasy, ktoré stratia stredopravé strany,“ zdôraznil Abrhan. Parlament zvolil Karola Mitríka za predsedu NKÚ v máji v tajných voľbách, keď ho podporilo 82 zo 142 prítomných poslancov. Proti hlasovalo 43 poslancov, 16 sa zdržalo. Sedemročné funkčné obdobie začalo Mitríkovi plynúť 21. mája. Niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Mitríka navrhol za kandidáta poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo a to aj napriek tomu, že opozícia sa zhodla, že jej spoločným kandidátom bude prokurátor Maroš Žilinka, ktorého navrhlo KDH. Mitríka za šéfa NKÚ síce navrhol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, ale zvolený bol vďaka hlasom poslancov Smeru-SD, ktorí majú v parlamente jasnú nadpolovičnú väčšinu.

Andrassy je generálny riaditeľ kancelárie predsedu NKÚ

Mitrík menoval Ľubomíra Andrassyho za nového generálneho riaditeľa kancelárie predsedu NKÚ. Andrassy bol do konca roka 2014 riaditeľom kancelárie bratislavského primátora Milana Ftáčnika, ktorého v komunálnych voľbách podporoval Smer-SD. Predtým pôsobil tiež ako hovorca mesta Bratislavy. S Ftáčnikom spolupracoval aj ako so starostom Petržalky, kde mu robil tri roky hovorcu. V rokoch 1998 až 2002 bol Andrassy poslancom Národnej rady SR za Stranu demokratickej ľavice. Istý čas bol aj podpredsedom tejto strany, ktorá sa neskôr zlúčila so Smerom-SD. Po zlúčení týchto dvoch strán bol Andrassy členom Smeru-SD. Po tom, čo sa rozhodol kandidovať ako nezávislý kandidát na primátora Spišskej Novej Vsi, ho však zo strany vylúčili. Pôsobil aj ako poradca ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny za Smer-SD Viery Tomanovej a podpredsedu vlády, neskôr ministra školstva za Smer-SD Dušana Čaploviča.


 

- Reklama -