Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová chystá zmeny, ktoré by mohli ukončiť éru Štefana Harabina

0
Štefan Harabin (Autor: SITA)

Senát Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina najnovšie prekvapil nedávnym rozhodnutím v prípade bývalého ekonomického riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu Ivana Maroša. Práve on bol odsúdený v kauze takzvaných Duckého zmeniek na tri roky a dva mesiace. Tento trest však zrušil trestnoprávny senát pod vedením Štefana Harabina. Po 15 rokoch sa tak kauza Duckého zmeniek vracia znova na začiatok.

Ivana Maroša súd poslal do väzenia v roku 2013 za porušenie povinností pri správe cudzieho majetku. Išlo o zmenky v hodnote 350 miliónov českých korún, ktoré podpísal vtedajší Mečiarov minister hospodárstva Ján Ducký. Ivan Maroš podal proti rozsudku dovolanie a rovnako sa zachovala aj Generálna prokuratúra SR, ktorá požadovala vyšší trest.

Harabin znova úraduje

Aj v prípade Duckého zmeniek znova zakročil dovolací senát Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina, ktorý dal za pravdu odsúdenému Ivanovi Marošovi. K dovolaniu prokuratúry sa súd zatiaľ nedostal. Harabin sa k prípadu, ktorý sa má začať opäť odznova, nevyjadril. Podľa informácií denníka SME zbiera predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová materiály, aby mohla vyvodiť zodpovednosť. Hovorí sa aj o možnom disciplinárnom konaní proti Harabinovi. Všetko bude závisieť od stanoviska trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu, ktoré by malo zasadnúť v septembri. Je v tom však jeden háčik. Práve trestnoprávnemu kolégiu predsedá Štefan Harabin.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -