Ministerstvo financií má asi peňazí nazvyš. Do aktualizácie softvéru, ktorú nepotrebuje, vrazí rezort takmer 56 miliónov eur

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

Podľa predĺženej zmluvy má spoločnosť BSP SOFTWAREDISTRIBUTION dodať štátnej správe počas nasledujúcich troch rokov softvér od Microsoftu v hodnote 55 miliónov 800-tisíc eur. Až do konca roka 2017 zaplatí Slovenská republika každoročne 18 miliónov 600-tisíc eur vrátane dane. Aktualizácia systému Windows na jeho najnovšiu verziu s poradovým číslom 10 sa týka 86-tisíc počítačov v štátnej správe.

Používať sa dal aj starý systém

Štátna správa na Slovensku za operačný systém Windows od Microsoftu zaplatila za uplynulé tri roky vyše 51 miliónov eur. Podľa informácií denníka SME by sa však nič nestalo, keby zostala na úradoch staršia verzia systému. Legálne sa dá totiž používať až do roku 2023. Až dovtedy bude totiž Microsoft vydávať aktualizácie a poskytovať technickú podporu.

Používanie programov vzbudzuje pochybnosti

Pochybnosti o hospodárení so štátnymi prostriedkami pri nákupe počítačového softvéru vzbudzuje najmä škála rôznych programov, ktoré si štát predpláca. Do tejto kategórie spadá napríklad  program Enterprise, ktorý sa dá nájsť na väčšine počítačov v štátnej správe. Jeho súčasťou je napríklad softvér na zalamovanie textov či kníh. Dôvod, prečo majú štátni úradníci k dispozícii programy, ktoré ani nepoužívajú, je pritom pomerne jednoduchý. „Vôbec sa nerobí audit, prečo a pre aký počet počítačov je potrebné neustále platiť za prechod na najnovšie verzie,“ hovorí odborník na informačné technológie v štátnej správe Štefan Szilva pre denník SME.

Denník SME pripomína, že to bol práve Peter Kažimír, ktorý v roku 2012 kritizoval predĺženie zmluvy s Microsoftom. Strana SMER-SD požadovala, aby vtedajšia vláda Ivety Radičovej predložila analýzu, ktorá by určila, či je pre štát výhodné nakupovať softvér, tak, ako to navrhuje spoločnosť Microsoft. Analýzy sme sa nedočkali pred tromi rokmi, ani teraz za vlády SMERu-SD, ktorý spôsob aktualizácie softvéru v štátnej správe kritizoval a napriek tomu nakúpil programy za podobných podmienok.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -