Primátor Rajca sa „vyznamenal“. Nechal zbúrať synagógu, ktorá v meste stála 150 rokov

0
Igor Rintel, Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR (ÚZ ŽNO) (Autor: SITA)

Zub času sa na synagóge v Rajci podpísal aj vďaka 20-ročnému pôsobeniu Jána Rybárika vo funkcii primátora. Práve on bol ten, kto teraz nariadil asanáciu objektu. Židovská obec na Slovensku za to primátorovi Rajca Jánovi Rybárikovi uštedrila ostrú kritiku. „Urobil predsa jedinú správnu vec a prejavil pritom cit a ohľaduplnosť: zbúraním synagógy odstránil spred očí slávneho rajeckého rodáka JUDr. Ferdinanda Ďurčanského – alebo teda, buďme konkrétni, spred očí jeho busty – nepríjemný pozostatok čias minulých,“ píše pre denník Pravda s dávkou irónie predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel.

„Bolo by predsa cynické nútiť muža, ktorý zasvätil podstatnú časť svojej politickej a právnickej kariéry vytváraniu protižidovských zákonov, aby sa pozeral krížom cez námestie na torzo židovského života v meste!“ uviedol Igor Rintel na portáli Pravda.sk. Podľa kritikov rajeckého primátora Jána Rybárika je zbúranie synagógy v rozpore s morálkou. „Dovoľte mi zablahoželať takto oficiálne pánovi Rybárikovi k zavŕšeniu procesu, ktorý trval dlho a ktorý bol cieľom ľudákov. Konečne je mesto, oceňujúce bustami nacistických zločincov, očistené aj od poslednej známky židovstva. Podarilo sa, Rajec je teraz konečne ,Judenfrei‘,“ píše Igor Rintel vo svojom príspevku.

Nejde o ideológiu, ale o peniaze

Podľa viacerých ľudí je autor príspevku zaujatý a neuviedol celú pravdu. Synagóga v Rajci totiž už desaťročia neslúžila ako miesto židovských modlitieb. „V Rajci žijem už zopár rokov. Okolo spomínanej sýpky som bežne chodieval, keďže je priamo v centre mesta. Zámerne píšem sýpka, pretože to ani nič iného nebolo. Synagóga to bola dakedy pred vojnou, keď tu ešte boli židia. A na drísty o fašistoch a nacistoch tiež zabudnite. Ja som počul, že má na tom mieste stáť supermarket, takže nejde o nejakú priblblú ideológiu, ako tvrdí autor článku, ale o peniaze,“ píše sa v jednom z komentárov pod článkom predsedu Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -