Je to hlúpa provokácia, jednoznačná demonštrácia sily, ktorá nemá nič spoločné s našou bezpečnosťou, ale s konfrontačným postojom voči Rusku. Reaguje Eduard Chmelár na správy o tom, že v septembri cez Slovensko prejde konvoj americkej armády

0
Eduard Chmelár (Autor: ReproFoto: Facebook)

„Je to hlúpa provokácia, jednoznačná demonštrácia sily, ktorá nemá nič spoločné s našou bezpečnosťou, ale s konfrontačným postojom voči Rusku. Takéto silácke gestá odmietame, lebo neprispievajú k mieru a porozumeniu, ale k vyhroteniu konfliktu,“ píše Chmelár na Facebooku na margo presunu Američanov cez naše územie.

Vojaci USA sa budú cez Slovensko presúvať v rámci spoločného cvičenia Severoatlantickej aliancie, ktoré je na jeseň plánované v susednom Maďarsku. Washington vyhlasuje, že presun vojsk cez Českú a Slovenskú republiku má ubezpečiť spojencov vo východnej Európe o podpore zo strany NATO v prípade vonkajšieho ohrozenia. Hnutie SEN to považuje za zbytočnú demonštráciu sily, ktorá by mohla vyprovokovať Rusko.

Eduard Chmelár je spoločne s kolegami z hnutia SEN rozhodnutý v septembri protestovať proti presunu amerických vojsk cez naše územie. Na Facebooku Američanom odkázal, že by ich na Slovensku rád privítal, keby prišli ako turisti, športovci či investori s ponukou na spoluprácu. „Vy sa tu ukazujete v uniformách, strašíte nás neexistujúcimi hrozbami a nútite nás do zbrojenia a nevýhodných obchodných zmlúv. Potom sa nečudujte, že vás tu nemajú radi,“ vyčíta Američanom Chmelár.

Čo píšu ľudia?

Pod Chmelárovou facebookovou výzvou na protest proti presunu amerických vojsk cez Slovensko sa množia najrôznejšie komentáre. Jedni užívatelia s vojenským konvojom cudzej armády nemajú problém, iní sú striktne proti nemu. „Sme v NATO, takže na to majú právo, ak sa to niekomu nepáči, tak nech ide protestovať, osobne mi je to jedno, lebo nevidím potencionálne ohrozenie,“ píše jeden z užívateľov. „Nemyslím si, že keď sme členmi NATO, musíme vždy ako ovce súhlasiť so všetkým, čo si USA zmyslí,“ píše užívateľka Facebooku z opačnej strany názorového spektra.

Celú diskusiu na profile Eduarda Chmelára si môžete prečítať TU

- Reklama -