Nevidím žiaden dôvod, prečo by na prokurátorov mali platiť miernejšie pravidlá ako na sudcov, vyhlásila exministerka spravodlivosti Žitňanská

0
Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

„Avšak predložený návrh v medzirezortnom pripomienkovom konaní naplnenie týchto úloh neobsahuje,“ vyhlásila Lucia Žitňanská pre agentúru SITA. Podľa nej by malo byť zverejňovanie informácií minimálne na takej úrovni, ako je to u súdov a sudcov, a to vo vzťahu k výberovým konaniam, vyvodzovaniu zodpovednosti za porušenie povinností, t.j. pri disciplinárnych konaniach. „Nevidím žiaden dôvod, prečo by na prokurátorov mali platiť miernejšie pravidlá ako na sudcov,“ doplnila Žitňanská. Taktiež podľa nej chýba povinnosť zverejňovať zoznam prokurátorov. „Celkovo z návrhu cítiť, že neexistuje snaha o vyššiu verejnú kontrolu prokuratúry a posilňovanie transparentnosti celej inštitúcie,“ uviedla Žitňanská.

Prokuratúra potrebuje zmenu

Podľa nej prokuratúra stále zostáva de facto štvrtou mocou v štáte. „Strana Most-Híd vo vzťahu k prokuratúre považuje za potrebné otvoriť odbornú a politickú diskusiu o postavení prokuratúry v systéme justičných orgánov, pretože sme si vedomí toho, že akákoľvek zmena si vyžaduje zmenu ústavy,“ priblížila zámery strany Most-Híd jej podpredsedníčka Lucia Žitňanská. Avšak o systémových zmenách v oblasti prokuratúry bude podľa nej možné reálne hovoriť až po marcových parlamentných voľbách, ak z nich vzíde vláda, pre ktorú nebude právny štát len heslom v predvolebnej kampani.

Zmeniť sa má pôsobnosť prokuratúry

Novelu zákona predložila generálna prokuratúra do pripomienkového konania tento mesiac. Obsahom predloženého návrhu zákona je predovšetkým detailné prepracovanie niektorých oblastí pôsobnosti prokuratúry, precizovanie konkrétnych právomocí prokurátorov pri výkone pôsobnosti prokuratúry, ako aj dôslednejšia úprava pôsobnosti generálneho prokurátora Slovenskej republiky vo vzťahu k iným ústavným orgánom. Novela komplexným spôsobom nanovo upravuje vybavovanie podnetov na prokuratúre. Nová právna úprava vytvorí priestor pre prokurátorov na dôsledné zaoberanie sa tými podaniami, ktoré sú skutočne podnetmi na preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutí, resp. iných aktov orgánov verejnej moci, ktorých obsah smeruje k uplatneniu oprávnení prokuratúry.


 

- Reklama -