FICO: Náš príspevok prijať 100 migrantov nie je trápny

0
Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

Ako dodal, Slovensko bude trvať na tejto ponuke, ktorú dalo a odmietol akékoľvek ďalšie navýšenie. Pripomenul, že týchto 100 migrantov si vyberie Slovensko z Talianska a Grécka a malo by ísť o ľudí z kresťanského prostredia. Pomôcť integrovať sa do spoločnosti by im mali kresťanské a charitatívne organizácie. Tento príspevok je zároveň v súlade so summitom, na ktorom lídri EÚ odmietli politiku povinných kvót.

Kaliňák stovku migrantov obhajuje

Minister vnútra Robert Kaliňák si myslí, viac ako 100 migrantov nie je v možnostiach Slovenska integrovať. „Som zásadne proti tomu, aby sa robili veľkoúste vyhlásenia, akým spôsobom dokážeme prijať a integrovať mnohých zahraničných utečencov a potom sme svedkami, že v mnohých západných štátoch Európy títo ľudia žijú na okraji veľkých miest, v segregovaných častiach, bez šance na ďalšie uplatnenie. A nielen oni, ale aj ich deti,“ povedal Kaliňák. To potom vytvára nielen spoločenské, ale bezpečnostné otázky, dodal.

Problém s nimi vraj nebude

Slovensko podľa Kaliňáka prejavuje solidaritu aj navýšením kapacít humanitárneho transferu. Do toho putujú ohrozené skupiny, hlavne matky s deťmi, ktoré na Slovensku ostanú približne šesť mesiacov a potom pôjdu do svojej cieľovej krajiny. Tou najčastejšie bývajú Spojené štáty americké. V Gabčíkove bude takisto dočasne ubytovaných 500 žiadateľov o rakúsky azyl. Šéf rezortu vnútra nepredpokladá, že by s nimi mohol byť problém, je v ich záujme, aby dodržiavali pravidlá „do písmena”, keďže inak by im hrozilo, že im azyl neudelia. Kaliňák však priznal, že nevie, na základe akého kľúča Rakúsko pošle na Slovensko.


 

- Reklama -