TA3: Harabin požiadal o obnovu konania, Štrasburg mu dal za pravdu

0
Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

„Ja viem, čo mám robiť. Ja vždy viem, čo mám robiť,“ odpovedal Harabin na otázku redaktora TA3, či požiada o obnovu konania v jeho disciplinárke dva dni pred vypršaním termínu. Podľa Harabina je verdikt štrasburského súdu jasný, „Slovenská republika si nesplnila záväzky voči Harabinovi“. Harabin už totiž raz o obnovu konania žiadal, na Ústavnom súde SR sa však nenašlo dosť hlasov. Nový proces si Harabin vysúdil v Štrasburgu. Aby sa Slovensko vyhlo blamáži, poslanci presadili novelu ústavy – ak Štrasburg nariadi obnovu procesu, Ústavný súd SR musí konať.

Ak Slovensko Harabina neodškodní, hrozí nám vylúčenie z Rady Európy

„Ústavný súd je teraz povinný rozhodnúť v súlade s rozsudkom Európskeho súdu pre ľudské práva a zabezpečiť sťažovateľovi Harabinovi spravodlivé súdne konanie,“ pre TA3 to uviedla zástupkyňou SR pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková. Za odmietnutie kontroly ministra financií na Najvyššom súde SR dostal Harabin od ústavného súdu trest – krátenie platu o 70 percent na rok. Podľa TA3 tak prišiel o 50 000 eur a sťažoval sa preto až v Štrasburgu, kde tvrdil, že o ňom rozhodovali aj zaujatí sudcovia. Európsky súd mu dal za pravdu. „Keď Slovenská republika tú vec nevyrieši a keď ma neodškodní, hrozí vylúčenie Slovenskej republiky z Rady Európy,“ povedal pre TA3 Harabin.

Harabin chce peniaze aj s úrokmi

Podľa Harabina nemusí Slovensko čakať ani na ústavný súd, ale môže ho odškodniť aj samé, „aj s úrokmi, čo mi nezákonne zobrali“, dodal. Pirošíková pre TA3 povedala, že bude dôležité, aby to obnovené konanie skutočne zabezpečilo nápravu tak, ako to definoval Európsky súd pre ľudské práva. V prípade, že to Slovensko dodrží, Výbor ministrov Rady Európy ukončí sledovanie Harabinovho prípadu. Aby však všetko dopadlo ako má, Ústavný súd SR musí o Harabinovej disciplinárke rozhodnúť bez namietaných sudcov.

- Reklama -