Europoslanec Mikolášik: Utečencov nemožno považovať za otázku. Sú predovšetkým ľuďmi, ktorí sú odkázaní na pomoc iných ľudí

0
Miroslav Mikolášik, poslanec EP (KDH) (Autor: SITA)

Europoslanec Mikolášik navštívil ešte koncom minulého roka utečenecký tábor v Libanone. Stretol sa tam s utečencami zo Sýrie či Iraku. Tí utekajú zo svojich domovov pred vrahmi, aby si zachránili holý život. Mikolášik poukazuje na potrebu rozlišovania medzi ekonomickými migrantmi a utečencami.

Nehádžme všetkých do jedného vreca

„Presadzujem, aby Únia, ktorá vyzýva našu krajinu prijať ich, poskytla zároveň potrebný objem finančných prostriedkov na všetky procesy súvisiace s ich prijatím a začleňovaním do spoločnosti. Presadzujem tiež, aby Únia dokázala vrátiť späť tých, čo majú kriminálny zápis, sú neprispôsobiví, neovládajú žiadne remeslo a sú neochotní adaptovať sa na naše podmienky. Som za to, aby Únia tvrdo zasiahla proti sieti prevádzačov, ktorá je dnes veľkým biznisom a likvidovala ich plavidlá. V prípade, že utečenci nebudú ochotní akceptovať to, nemôžeme zasa my akceptovať ich vôľu žiť medzi nami,“ vyjadril sa Miroslav Mikolášik.

Kresťanský rozmer

Zároveň pripomenul aj kresťanský rozmer problematiky migrantov. „Som si veľmi dobre vedomý rizík, ktoré môžu súvisieť s príchodom utečencov. Práve teraz by sme mali vedieť podať pomocnú ruku. Tak ako blízky koniec čaká na iných v týchto dňoch, si raz určite počká aj na nás. Utečenci si svoj osud nevybrali a chcú žiť. Tak ako my,“ uzatvára europoslanec.

Celý článok si môžete prečítať TU

 

 

- Reklama -