Gréci majú čas do stredy. Summit lídrov eurozóny je prerušený

0
Grécky premiér Alexis Tsipras v rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandeom (Autor: SITA)

Najdôležitejším zo separátnych rokovaní je pravdepodobne rokovanie štvorice – predsedu Európskej rady Donalda Tuska, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Bol to práve Tusk, ktorý z pozície predsedu summitu požiadal o pozastavenie rokovaní a presadil formát štvorstranných konzultácií.

Prísne opatrenia pre Grékov

Dôvodom je zrejme dokument, ktorý sa zrodil po dvojkolovom zasadnutí ministrov financií eurozóny zo soboty a dneška, a ktorý požaduje oveľa prísnejšie opatrenia na strane gréckej vlády, ako bol pôvodný ústretový návrh predložený Tsiprasom. Uznesenia Euroskupiny sa dostali aj do štvorstranového návrhu záverov lídrov krajín eurozóny. Podľa tohto dokumentu majú Gréci k dispozícii čas do stredy (15.7.), aby uviedli do praxe nové požiadavky Európanov. V opačnom prípade začne eurozóna s Aténami rokovania o dočasnom prerušení členstva v klube krajín platiacich eurom.

Nevyhnutné reformy

Gréci musia do 15. júla splniť tri hlavné podmienky. V prvom rade by mali prijať opatrenia týkajúce sa reformy v dôchodkovom sektore, DPH a v daňovom systéme, ako aj zabezpečiť nezávislosť privatizačného úradu, ktorý má pod taktovkou privatizáciu štátnych podnikov a privatizačné fondy. Ide o záležitosti, na ktorých sa dnes ministri financií eurozóny nedohodli, ako to avizoval šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. To bol pravý dôvod zvolania mimoriadneho summitu. Scenár spojený s možnosťou dočasného Grexitu však naráža na odpor Francúzska. Prezident Hollande po príchode na summit odmietol presadenie tejto možnosti, o ktorej v sobotu informovali nemecké médiá s odvolaním sa na neverejný, interný dokument spolkovej vlády.

Drámu okolo Grécka podrobne sleduje britský denník The Guardian. Pôvodný text v anglickom jazyku si môžete prečítať TU

Slovensko sa Grexitu nebráni

Čo ďalej s Gréckom? Táto otázka rozdeľuje krajiny eurozóny viac, ako kedykoľvek predtým. Kým nemecká kancelárka Angela Merkelová varuje, že dohoda nemôže byť prijatá za každú cenu, Francúzsko a Taliansko tvrdia, že Grexit by mohol byť pre krajiny menovej únie historickou chybou, ktorá by naštrbila dôveryhodnosť Európskej únie. Slovensko sa obáva, že eurozóna by sa mohla stať “zombie” oblasťou, ak by Grécko ostalo jej súčasťou.

Ktoré krajiny sú za, a ktoré proti odchodu Grécka z eurozóny si v angličtine môžete prečítať TU

- Reklama -