Štefanec: Stredná Európa bude hrať v ekonomike EÚ dôležitú úlohu

0
Ivan Štefanec, europoslanec (Autor: SITA)

Europoslanec považuje za dôležitý význam digitalizácie ekonomiky a štátnej správy, čo môže podľa jeho slov výrazne znížiť náklady na administratívu a zvýšiť počet malých a stredných podnikov. „Práve región strednej Európy je tradične spätý s podnikaním rodinného typu a súčasná Európska komisia na jeho podporu kladie veľký dôraz,“ vyjadril sa Štefanec.

Odstraňovanie byrokratických bariér je vecou národných vlád

Európska únia vytvára pre členské krajiny priestor a možnosti. „Implementácia v lokálnych podmienkach je však vecou národných vlád. Tie musia mať na pamäti najmä zjednodušovanie prostredia a odstraňovanie rôznych byrokratických bariér, ktoré sťažujú každé podnikanie, či už malé alebo veľké,“ pokračuje europoslanec.

Hovorí, že okrem vnútorných faktorov pomôže znížiť nezamestnanosť a naštartovať výrobu aj naše väčšie prepojenie so Spojenými štátmi cez zmluvu TTIP. „Postkomunistickým ekonomikám otvorí cestu na americký trh, na ktorý sa doteraz z dôvodu nedostatku skúseností a kontaktov dostávali ťažšie. V tomto smere musia všetky vlády konať tak, aby ich podnikateľské prostredie bolo dostatočne atraktívne a zároveň konkurencieschopné,“ uzavrel Ivan Štefanec.

- Reklama -