Problémy samospráv by mohol riešiť minister či podpredseda vlády

0

Riešenie by však predseda NKÚ SR videl i v dvoch iných smeroch. Môže ísť podľa neho o zlučovanie obcí vo všetkých kompetenciách alebo vytváranie len spoločných úradov, ako sú napríklad zastupiteľstvá. „Starosta zostane, no kompetencie bude vykonávať spoločný úrad,“ vysvetlil. Veľkým problémom je podľa neho regionálny rozvoj v prípade malých obcí, pretože je ťažké, keď je v obci starosta a jedna úradníčka, aby spolu zabezpečili všetky povinnosti, ktoré im ukladá zákon.

Najvyšší kontrolný úrad pri kontrole skúmal hospodárnosť, účinnosť a efektívnosť samospráv. „Zámerom bolo pozrieť sa na úlohy, ktoré obciam vychádzajú z vládnych programov či kompetencií,“ priblížila generálna riaditeľka sekcie kontroly európskych fondov Ľubica Gazdová. V podstate ide o to, či sú robené správne veci a či sú veci tak, ako majú byť, prípadne, prečo nie sú veci tak, ako majú byť. Najviac nedostatkov zistili kontrolóri pri dodržiavaní rozpočtových pravidel.

Z previerky vyšlo i niekoľko odporúčaní pre vládu či Národnú radu SR. Podľa Márie Cimbalistovej ide o úpravu legislatívy v oblasti finančnej kontroly, pričom novela zákona sa už pripravuje. Ide tiež o posilnenie vnútorného kontrolného systému či systémový prístup k vytváraniu sídiel spoločných obecných úradov.

- Reklama -