Virtuálna batéria pre elektromobily: Cesta do budúcnosti

0
Fotovoltika by mohla po výraznom rozšírení prispieť k rozvoju elektromobility čistou bezemisnou výrobou elektrickej energie. Foto: ZSE

Rozvoj elektromobility sa nachádza vo fáze, v ktorej je rovnaký počet jej zástancov ako jej odporcov. U nás je však táto situácia ešte zložitejšia, keďže nemáme dostatok nabíjacích staníc a odporcovia tvrdia, že nebude ani dosť elektrickej energie, keď výrazne narastie počet elektromobilov. Jedna z ciest, ako tomu pomôcť, je riešenie, ktoré predstavili odborníci zo ZSE Drive.

Domáca nabíjačka elektrombilov. Foto: ZSE

ZSE Drive ako líder elektromobility na Slovensku dlhodobo prináša najnovšie technologické inovácie a trendy na zlepšenie výkonnosti a komfortu nabíjania. Aktuálne má na Slovensku viac ako 400 nabíjacích bodov, z toho 171 DC nabíjacích bodov s výkonom od 50 do 350 kW. Sieť sa bude aj naďalej rozširovať, pretože do konca roka 2024 má ZSE Drive v pláne vybudovať ďalších 115 ultrarýchlych nabíjacích bodov naprieč celým Slovenskom.

Novinka od 1. októbra

Od tohto dátumu spúšťa ZSE Drive inováciu, ktorá ešte viac zatraktívni jazdu elektrickými autami majiteľom fotovoltiky – Virtuálnu batériu pre elektromobil, ktorú je možné využiť k programom ZSE Drive Partner a ZSE Drive Flat. Už pred štyrmi rokmi priniesla spoločnosť ZSE ako prvá na slovenský trh unikátnu službu – Virtuálnu batériu, ktorá umožnila priebežné ukladanie nespotrebovanej energie bez potreby kúpy vlastnej batérie. Teraz poskytuje možnosť prepojiť virtuálnu batériu so sieťou nabíjačiek elektromobilov. V praxi to znamená, že zákazník, ktorý vyrobil elektrinu z domácich fotovoltických panelov v čase, keď ju nemôže zužitkovať, si bude môcť jednoducho zvoliť, aké percento tejto elektriny, dočasne uloženej vo Virtuálnej batérii pre elektromobil, chce využiť doma (na svietenie, prevádzku elektrospotrebičov, domáce nabíjanie elektromobilu cez wallbox atď.) a aké percento si uloží na svoju RFDI kartu ZSE Drive a využije ju na verejných nabíjačkách ZSE Drive.

Využitie fotovoltiky

Elektrina, uložená na ZSE Drive karte, sa presúva do balíka voľných kWh na nabíjanie v pomere 1:1, bez akejkoľvek straty alebo obmedzení a zákazník ju môže čerpať ľubovoľným typom nabíjania – AC, DC alebo UFC. Táto skutočnosť výrazne zvyšuje atraktivitu riešenia, pretože finančná hodnota elektriny z Virtuálnej batérie pre elektromobil, ktorú zákazník využije na nabíjanie prostredníctvom nabíjačky ZSE Drive, má omnoho vyššiu hodnotu, ako keby ju použil v domácnosti. Pomer rozdelenia elektriny uloženej vo Virtuálnej batérii pre elektromobil medzi domácu spotrebu a RFID kartu ZSE Drive môže zákazník raz mesačne zmeniť. Od ďalšieho mesiaca potom platí nový zvolený pomer alokácie uloženej elektriny.

Nabíjanie elektromobilu v domácnosti takýmto spôsobom je nesmierne prístupné a aj pohodlné. Foto: autor

Prvý medzi prvými

Lukáš Bednár z obce Miloslavov ako jeden z prvých si nechal na svoj rodinný dom namontovať 18 fotovolotických panelov. Vyrobí nimi dostatok elektrickej enrgie, aby ňou mohol nabíjať svoj elektromobil a rozhodol sa, na ktorom stojane ZSE ju bude využívať. Množstvo presunutej elektriny navyšuje voľný objem elektriny v rámci mesačného programu a zákazník si na verejných nabíjačkách ZSE Drive čerpá najskôr práve kWh presunuté z Virtuálnej batérie pre elektromobil, v domácnosti až potom tie z mesačného programu. V mobilnej aplikácii ZSE Drive zákazník vidí aktuálny zostatok voľných kWh a zároveň presunutý objem kWh z vlastnej výroby na ďalší mesiac.

Je to prvá lastovička v snahe zabezpečiť dostatok elektrickej energie na nabíjanie elektromobilov, ale aj na vlastnú spotrebu domácnosti, a tým napomôcť k rozvoju elektromobility aj na Slovensku.

- Reklama -